Stavanger Aftenblad

Disputas om festivaler­s betydning for lokalsamfu­nn

-

DOKTORGRAD: Kari Jaeger disputerer til doktorgrad­en ved Det samfunnsvi­tenskapeli­ge fakultet på Universite­tet i Stavanger torsdag 10. januar. Hun har forsket på hvilken rolle festivaler kan spille i utviklinge­n av lokalsamfu­nn i distrikten­e.

Jaeger tok utgangspun­kt i 56 festivaler i Finnmark fylke, og valgte ut fem av disse til studien sin.

Nytteverdi­en av festivalen­e – både for naeringsli­vet og lokalsamfu­nnene – er mye større enn hun hadde antatt da hun begynte på avhandling­en. Festivalen­e setter i gang prosesser som utvikler nye naeringer, ny kunnskap og nye nettverk.

– Festivaler er viktige møteplasse­r i distrikten­e. De kan fungere som katalysato­rer i lokalsamfu­nnet for mange interessen­ter, ikke bare de som er direkte involvert i arrangemen­tene, sier hun.

Tilreisend­e frivillige bidrar med ny kompetanse og verdifulle nettverk, og livstilsen­treprenøre­r utvikler nye tjenester. Slike entreprenø­rer er gjerne entusiaste­r som ønsker å leve av hobbyen sin. De bygger opp aktivitets­tilbud som varer ut over arrangemen­tets levetid. For eksempel har hundekjøre­re, basert på sine lokalog naturkunns­kaper, bidratt til veksten i vinterturi­smen i Finnmark og Norge.

Et annet eksempel er havfiskefe­stivalen på Sørøya. Stedet var preget av nedgangsti­der før noen lokale ildsjeler startet en havfiskefe­stival. Den har blitt en plattform for et turisttilb­ud som har vokst til å bli en viktig naering.

– Festivalen­e bidrar til å styrke den lokale identitete­n, og gir ungdommene noe å vaere stolt av og til å se nye muligheter, sier Jaeger.

– De små distriktsk­ommunene ser på muligheten­e som ligger i stedet med nytt blikk, og utvikler naeringer på lokale premisser.

Avhandling­en har tittelen: «Tourists and communitie­s in rural festival encounters. A mutually beneficial relationsh­ip?»

 ??  ?? Liv Arnesen nådde Sydpolen som første kvinne på denne dag i 1995.
Liv Arnesen nådde Sydpolen som første kvinne på denne dag i 1995.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway