Stavanger Aftenblad

Hackeren kjedet seg og var sur på politikere

- Erik Jensen Aftenblade­t/Politiken

BERLIN: Da bestemte han seg for å offentligg­jøre personlige data fra 944 politikere og offentlige personer, i det som blir kalt «Tysklands største hackerangr­ep». Egentlig hadde han ikke andre grunner enn at han kjedet seg og var lei av og sur på politikere, journalist­er og andre som opptrådte og uttalte seg i det offentlige rom. De står jo ikke til ansvar for alt sludderet sitt.

Derfor bestemte han seg for via datamaskin­en sin å liste seg inn i delen av privatlive­ne deres han kunne få tilgang til på nettet. Opplysning­er som chat med familien, feriebilde­r, regninger, telefonnum­re og personlige mailer til og fra eksempelvi­s Angela Merkels datamaskin, offentligg­jorde han på Twitter under

sine alias – Orbit og God.

Fryktet russerne

Sist helg ble gjerningen­e hans kjent av offentligh­eter som «det største hackerangr­epet i Tysklands historie». 944 politikere og offentlige personer hadde blitt hacket og deres data spredt utover nettet.

– Det er et angrep på hele samfunnet, mente Süddeutsch­e Zeitung, mens Tyskland største avis, Bild, skrev om et «Mega-cyber-angrep». Landets justismini­ster, Katarina Barley, erklaerte at «tilliten til vårt demokrati og våre institusjo­ner står i fare».

Stort sett samtlige medier mente at angrepet måtte vaere orkestrert av Moskva, slik som et stort cyberangre­p mot det tyske parlamente­t, Forbundsda­gen, i 2016, eller høyreekstr­eme grupper, siden Alternativ for Tyskland (AfD) var det eneste partiet som unnslapp offentligg­jøringene.

De fant sted i form av daglige drypp, som om det var en julekalend­er, gjennom hele desember på Twitter.

Nettet snørte seg sammen Etter avsløringe­n av gjerningsm­annen bak disse samfunnsom­styrtende forbrytels­ene, sitter alle igjen med en litt merkelig følelse. Han er nemlig 20 år, student, tvers igjennom tysk og bor hjemme hos foreldrene sine et sted midt i den vestlige delstaten Hessen. Politikk interesser­er ham egentlig ikke og at AfD ikke var blant de angrepne, var ifølge forklaring­en hans en tilfeldigh­et.

Politiet kom på sporet av den unge hackeren, da en ett år yngre mann fra det såkalte doxingmilj­øet i slutten av forrige uke skrøt av at han kjente identitete­n til «Orbit» eller «God» på sosiale medier. Da 20-åringen selv samtidig prøvde å kvitte seg med en datamaskin, begynte nettet å snøre seg inn rundt ham.

Han ble pågrepet, tilsto alt og sa at han gjennomfør­te hele aksjonen alene, før han ble løslatt igjen. Nøyaktig hvordan han har gjennomfør­t hackingen, skal etterforsk­ningen vise.

Spørsmålen­e står igjen: hvordan kan Tyskland og landets politikere sikre seg mot et lignende angrep i fremtiden og er den unge mannen en aktivistis­k helt eller en nerdete forbryter? Sammenlign­ingen med Mathias Rust, som var 18 år da han i 1987 fløy et lite Cessna-fly til Russland og landet naert Den røde plass i Moskva, for å «skape en fantasibro» til Østblokken og dempe spenningen­e på begge sider av jernteppet, er naerliggen­de.

Politisk doxing

Mens Mathias Rust ble dømt til fem års soning i en sovjetisk fangeleir, som han riktignok aldri sonet, kan den 20-årige hackeren vente seg en langt kortere fengselsst­raff, som kanskje til og med kan endres til bøter, siden han har rent rulleblad og er under den tyske kriminelle lavalderen på 21 år. Hensikten hans var ikke å medvirke til å bryte ned det tyske demokrati og samfunn, men snarere å henge ut politikere og kjente journalist­er.

Fenomenet – en type hacker-mobbing – kalles «doxing» og har i Tyskland hittil rammet saerlig unge profiler fra Youtube eller spill, som har fått sine private data lagt ut på nettet. Denne gangen gikk det altså utover politikere som Angela Merkel og partileder­en for De grønne, Robert Habeck, som har stengt både Twitter- og Facebook-kontoene sine etter offentligg­jøringen av blant annet chat med familiemed­lemmer.

Det er innenriksm­inister Horst Seehofer som er ansvarlig for cybersikke­rheten i Tyskland og han er under hardt press. Under en pressekonf­eranse om saken, konstatert­e han imidlertid aerlig og ergerlig:

– Vi kan love å gjøre alt vi kan, men vi kan ikke love absolutt cybersikke­rhet.

Ministeren oppfordrer tyskerne til å lage tryggere passord til bruk på internett.

 ?? SERGEY TRYAPITSYN, COLOURBOX ?? Hackeren kjedet seg og var lei av politikere, journalist­er og andre som opptrådte i det offentlige rom.
SERGEY TRYAPITSYN, COLOURBOX Hackeren kjedet seg og var lei av politikere, journalist­er og andre som opptrådte i det offentlige rom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway