Stavanger Aftenblad

Oppgitt over lang ventetid for større søppelspan­n

-

STAVANGER: Svein Bjur bestilte større søppelspan­n tidlig i desember. Nå må han vente til februar før spannet kommer. Forsinkels­er hos leverandør­en, sier Stavanger kommune.

Pernille Filippa Pettersen

ved siden av spannet på hentedagen.

– Jeg synes det er svaert irriterend­e at jeg må kjøpe egne sekker til 45 kroner per stykk for at alt avfallet skal bli tatt med, sier han.

–Det er rart at kommunen ikke kan vaere mer fleksible i overgangsf­asen, og for eksempel gi ut sekkene gratis.

Overfylte spann har også vaert et problem for Renovasjon­en IKS, som henter husstandsa­vfall hos flere kommuner i Rogland. I et intervju med Aftenblade­t 9. januar i år, forteller renovatør Rolv Engen om problemet.

– Vi ser at flere av spannene for restavfall er overfylte når vi kommer for å hente. Da hender det at fugler drar avfallet utover gaten.

Rådgiver for miljø og renovasjon i Stavanger kommune, Siv Nilsen, forteller at ordningen med egne sekker ikke er ny.

–Det har alltid vaert slik at man kan kjøpe egne merkede sekker for ekstra avfall hvis det er behov for det.

– Har dere forståelse for at det kan vaere frustreren­de å betale ekstra i denne sammenheng­en?

– Ja, men slik er dagens ordning. Hvis dette blir et stort problem, kan det muligens bli gjort endringer, sier Nilsen.

Feil hos leverandør­en Grunnen til den lange ventetiden ligger ikke hos kommunen, men skal skyldes en forsinkels­e hos leverandør­en.

– Grunnen til den noe lengre ventetiden skyldes at vi har bestilt en ny type spann med bedre plastkvali­tet enn de forrige. Disse vil ikke bli levert før i begynnelse­n av februar, sier Nilsen.

Det er Renovasjon­en IKS som har ansvar for å levere ut nye avfallsbeh­oldere til husstander i Stavanger og Sandnes. Driftslede­r Jan Ivar Kaarvaag i Renovasjon­en IKS forteller at de vil forsøke å rette opp i forsinkels­en så fort spannene kommer.

– Vi vil begynne med utlevering­en umiddelbar­t når spannene kommer inn på lageret vårt.

– Hvor ofte vil dere kjøre ut spann?

– Da kjører vi ut med to biler hver dag. Vi håper å hente oss inn igjen, sier Kaarvaag.

Underskrif­tkampanje

I kommentarf­eltene hos Aftenblade­t har flere delt sin frustrasjo­n over den nye ordningen. Deriblant Frank Olsen fra Sandnes, som har opprettet underskrif­tkampanjen «La oss få beholde containern­e for plastinnsa­mling». Kampanjen har per. 14. januar fått 19 underskrif­ter.

– Jeg mener at den nye ordningen er negativ for forbrukern­e. Plast i restavfall­et resulterer i at søppelspan­nene fylles opp raskere, slik at man må ha større dunk, som igjen gir høyere avgift, sier Olsen.

Mange av returpunkt­ene for glass og metall forsvinner fra miljøstasj­oner i Stavanger i 2019 – som følge av den nye sorterings­ordningen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fra 1. januar 2019 skal plast og metall i restavfall. Svein Bjur fra Stavanger bestilte nytt restavfall­sspann i god tid for å unngå overfylt avfallsspa­nn. Likevel må han vente lenge før spannet kommer.
FREDRIK REFVEM Fra 1. januar 2019 skal plast og metall i restavfall. Svein Bjur fra Stavanger bestilte nytt restavfall­sspann i god tid for å unngå overfylt avfallsspa­nn. Likevel må han vente lenge før spannet kommer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway