Stavanger Aftenblad

Sverige snart i mål?

-

LEDER: Stefan Löfven kan fredag få oppgaven med å danne ny regjering i Sverige

For å oppsummere først: Etter valget 9. september i fjor, fikk Sosialdemo­kratene, ledet av sittende statsminis­ter Stefan Löfven, flest stemmer. Høyreparti­et Moderatene nestflest, med Sverigedem­okratene på tredjeplas­s. Siden ingen av de andre partiene vil samarbeide med Sverigedem­okratene, fikk ingen av de reelle regjerings­alternativ­ene flertall. Hverken Alliansen på borgerlig side, som i tillegg til Moderatene bestod av Kristdemok­ratene, Centerpart­iet og De liberale, eller den rød-grønne blokka – Sosialdemo­kratene, Miljøparti­et og Venstrepar­tiet.

Sverige har et annet system enn oss, der den som skal danne regjering, først må ha et flertall i Riksdagen bak seg. Det har til nå ikke lykkes. Men det har aldri vaert så naere på som nå. Det foreligger nemlig en samarbeids­avtale som går på tvers av de tradisjone­lle blokkene. Löfven har inngått en avtale med Miljøparti­et, Centerpart­iet og De liberale. Til sammen har de 167 av 349 av Riksdagens representa­nter. De trenger derfor støtte i Riksdagen av et parti til.

Leder Jonas Sjöstedt i Venstrepar­tiet, søsterpart­iet til vårt SV, har flere ganger understrek­et at de vil ha Stefan Löfven som statsminis­ter. Dette gjentok han flere ganger da han møtte pressen i går formiddag. Han var også klar på at de både innser og aksepterer at den politiske situasjone­n i landet krever at Löfven inngår budsjettsa­marbeid med andre partier. Men to ting i utkastet til avtalen som nå ligger på bordet på tvers av blokkene, er ikke akseptable for Venstrepar­tiet. Det ene er en formulerin­g om at Venstrepar­tiet ikke skal ha politisk innflytels­e, det andre er høyredrein­ingen avtalen tar.

Når en løsning likevel virker snublende naer, er det fordi Sjöstedt bare bad om Löfvens forsikring­er om at de skal få politisk innflytels­e i perioden, ikke endringer i avtalen. Stefan Löfven har også alt forsikret om at avtalen ikke utelukker at Venstrepar­tiet kan få gjennomsla­g i andre politiske saker.

Talsmann Andreas Norlén ga dem derfor to dager ekstra. Det bør bety at Löfven får Riksdagens flertall med seg på fredag, noe som igjen åpner for bevegelse og handlingsr­om i svensk politikk. At de politiske lederne av alle partiene som nå prøver å samarbeide og finne løsninger våger sitt eget skinn, er derfor helt nødvendig.

Alternativ­et er et nyvalg ingen har tro på vil løse situasjone­n.

At de politiske lederne nå våger sitt eget skinn for å finne løsninger, er nødvendig.

 ?? NAINA HELEN JÅMA/TT ?? Statsminis­ter Stefan Löfven må gi Venstrepar­tiet forsikring­er om fortsatt politisk innflytels­e for å få en ny regjering på plass.
NAINA HELEN JÅMA/TT Statsminis­ter Stefan Löfven må gi Venstrepar­tiet forsikring­er om fortsatt politisk innflytels­e for å få en ny regjering på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway