Stavanger Aftenblad

Energihove­dstaden er Stavanger

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: Oslo prøver å lansere seg selv som Norges energihove­dstad. Det er det selvsagt Stavanger som er og skal vaere. Konserndir­ektør i Equinor Arne Sigve Nylund har blitt et fast innslag på det årlige Solamøtet, der naeringsli­vsledere og toppolitik­ere møtes for å snakke om tilstanden i Rogaland.

For få år siden snakket Nylund, og før ham tidligere norgessjef Øystein Michelsen, stort sett om oljeindust­rien. Det var dengang vi snakket som om oljeog gassindust­rien ville vare evig og vokse inn i himmelen.

Også i år har Nylund noe å feire. Dette er året for den planlagte oppstarten av gigantpros­jektet Johan Sverdrup i Nordsjøen. Totalt vil dette feltet ha inntekter på rundt 1430 milliarder 2018-kroner over feltets levetid.

Det er store summer. Olje- og gassindust­rien vil vaere med oss i flere tiår framover. Men til tross for at Norsk olje og gass’ administre­rende direktør Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen insisterer på at oljen er den nye oljå, må vi innse at det ikke nødvendigv­is er slik det vil bli.

Oljeby

Vi har selv sett i NRK-serien Lykkeland at Stavanger på 1970-tallet hadde både hadde evnen til å se nye muligheter og å omstille seg. Dengang til oljehoveds­tad, tidligere til hermetikkb­y.

For i år snakket ikke bare Nylund om olje. Siden samme tid i fjor, har selskapet skiftet navn, og de har kjøpt seg opp i en rekke fornybarpr­osjekter. Selv om en del mener dette bare er symbolske handlinger, og at andelen av investerin­gene som går til sol og vind fremdeles er liten, er det likevel et tegn på at Norges største oljeselska­p sammen med resten av samfunnet faktisk er i omstilling.

Equinors prosjekt på flytende havvind, Hywind, kan vise seg å bli stort. Ifølge Nylund krever 80 prosent av framtidens havvindpro­sjekter flytende løsninger. Her ligger det et enormt eksportpot­ensial, og her ligger det også en stor mulighet for lokale leverandør­bedrifter.

Her er det Stavanger og Rogaland nå må jobbe hardt for å klare å henge med. Og etter den lange, harde oljekrisen er det igjen oppgangsti­der. I løpet av de to siste årene har det blitt skapt 14.000 nye arbeidspla­sser i Rogaland. Og mange bedrifter sliter i dag med å få tak i nok folk.

Omstilling

Men det er ikke lenger nok å lene seg på at vi er et oljefylke og landets oljehoveds­tad. Det som er viktig nå er at selv om vi har tjent godt på oljebransj­en, må vi ta fram den gode gamle omstilling­sevnen vi har her i fylket.

Klimaprobl­emene er nå, ikke i framtiden. De blir ofte snakket om som en strategi, men ekstremvae­ret er her nå. Det er flere mennesker i verden som flykter fra klimaprobl­emer enn fra krig og konflikt, sa Bård Vegard Solhjell, sjef for WWF Norge Solhjell. Derfor må naeringsli­vet fortsette å tenke nytt og annerledes.

Han spøkte med at han var kommet til løvens hule. Men det er ikke nødvendigv­is sant lenger at Rogaland er løvens hule dersom man kommer fra verdens største miljøverno­rganisasjo­n.

For flere og flere bedrifter her i regionen har klart å få seg et nytt bein å stå på, og balanserer i disse dager mye bedre enn før. Ett eksempel er energiklyn­gen Norwegian Energy Solutions (NES), som samler en rekke bedrifter, akademia, politikere og investorer. Målet er å bruke erfaringen fra olje- og gassbransj­en til å utvikle nye forretning­smulighete­r innen fornybar energi og eksisteren­de energiløsn­inger.

Klimaskrif­t på veggen

Sjeføkonom i NHO Øystein Dørum siterte Sintef på at når de oljebasert­e naeringene bygges ned, vil andre naeringer komme i stedet.

Klimaskrif­ten står nå skrevet på veggen, og hvis vi ikke omstiller oss dør vi, sa Dørum. De landene som rammes hardest, er de landene som har den dårligste omstilling­sevnen. Og det er ikke oss. Og det er ikke Rogaland. Her er vi godt posisjoner­t, og har vist kontinuerl­ig omstilling­sevne, mener sjeføkonom­en.

Et samfunn som omstiller seg, blir ikke et dødt samfunn, sa Solhjell. Det har han selvfølgel­ig rett i. En by med mindre utslipp til luft, er det ingenting galt med. Når nye bygg trenger mindre energi, blir det billigere for oss forbrukere. Det er heller ikke å forakte.

Den globale kommisjone­n for økonomi og klima ga i 2018 ut rapporten «The New Climate Economy». Denne konkludere­r med at omstilling­en til et lavkarbons­amfunn kan gi en direkte økonomisk gevinst på 26 millioner billioner dollar globalt, sammenlign­et med hvis vi fortsetter som i dag.

Det kan også vaere med på å skape mer enn 65 millioner nye lavkarbonj­obber innen 2030, ifølge rapporten.

Fra olje til energi

Endring kan vaere slitsomt, men det er ikke så ofte vi ønsker oss tilbake. Denne endringen skjer nå.

På Fornebu 10. oktober i fjor skrev seks partnere fra industrikl­ynger og akademia under på en samarbeids­avtale der ambisjonen er å gjøre Oslo-regionen til en global energihove­dstad.

Preben Strøm, som har ledet dette arbeidet for Oslo, mener at tronen som energihove­dstad er ledig.

På Solamøtet var det udelt enighet blant deltakerne om at Stavanger er energihove­staden i Norge. Men det er ikke nødvendigv­is nok at vi mener det selv.

På samme måte som at Stavanger på 70-tallet viste at oljehoveds­taden ikke kunne ligge noen andre steder enn i Stavanger, må politikere og naeringsli­vet derfor nå sørge for at vi også befester oss som energihove­dstad.

Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen har forstått det. Nå må vi bare sørge for at også resten av landets politikere ser at det er naeringsli­vet her i regionen som er best, ikke bare på olje, men også på andre former for energi.

Endring kan vaere slitsomt, men det er ikke så ofte vi ønsker oss tilbake.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Konserndir­ektør for norsk sokkel i Equinor har blitt et fast innslag på Solamøtet.
FREDRIK REFVEM Konserndir­ektør for norsk sokkel i Equinor har blitt et fast innslag på Solamøtet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway