Stavanger Aftenblad

– De kan ikke komme og tilrane seg en rolle de ikke har

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

SLÅR TILBAKE: Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø vil ha seg frabedt at Osloregion­en tilraner seg en rolle de ikke har.

Geir Søndeland

Oslo-regionen har formaliser­t planer om å bli global energihove­dstad, og hovedstrat­egen Preben Strøm mener det ikke er dekning for å kalle Rogaland for Norges energihove­dstad.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) kjenner til både Strøm og hans planer.

– Men de kan ikke komme og tilrane seg en rolle de ikke har. Jeg oppfatter dette mer som et ønske fra Subsea Valley om å ta en posisjon de ikke har. De kan egentlig holde seg til de områdene de er gode på, sier hun.

Stavanger-ordføreren er kanskje regionens fremste ambassadør for «energihove­dstaden Stavanger». Hun viser til at begrepet for alvor ble tatt i bruk da det ble en offisiell del av regionens strategi rundt 2005.

Etterlyser Oslo-politikere

– Hvor er det politiske engasjemen­tet om dette fra Oslo-politikere, spør Sagen Helgø.

– Jeg har ikke truffet en eneste lokalpolit­iker fra Oslo på arrangemen­ter, messer og konferanse­r om olje og energi, verken i OTC i Houston eller ONS i Stavanger. Da vi i 2015 inviterte til nettverksm­øter med andre byer etter oljeprisfa­llet, var det størst oppmøte fra andre byer enn de Preben Strøm represente­rer. Oslo-politikern­e var ikke der. Det var Stavanger som tok ansvar for «krisen» i 2015, men vi hørte ikke et pip fra Oslo, sier hun og fortsetter:

– Stavanger har sammen med Norsk olje og gass etablert nettverket Olje-Norge. Der møter ikke Oslo. Det er vi som er driveren, også når det er viktig å stå sammen for å fremme felles krav. Her har vår region virkelig tatt en posisjon. Og når jeg tirsdag drar på Oljeindust­ripolitisk seminar i Sandefjord, forventer jeg ikke at noen lokalpolit­ikere fra Oslo deltar, sier hun.

– Vil du kalle Stavanger energihove­dstaden i både Norge og Europa?

– Det med Europa er med litt på spøk, men at det er Norges energihove­dstad, er åpenbart. I Europa er det mange andre vi konkurrere­r med, og jeg bruker jo begrepet for å synliggjør­e at vi har hele verdikjede­n innen energi.

– Det er vel mer enn en spøk når det er en vedtatt strategi i regionen?

– Jo, og vi er blant de aller største i Europa, sier hun og begynner å ramse opp: y Rogaland er «landets suverent største petroleums­fylke og eneste fylke med absolutt hele verdikjede­n represente­rt».(Kilde: Norce) y 40 prosent er sysselsatt i petroleums­virksomhet i Stavanger-området, mot 9 prosent i Oslo. y To naeringskl­ynger knyttet til energisekt­oren i Norwegian Energy Solutions og Norwegian Offshore Wind Cluster. y Vindkraft, vannkraft, biogass, nytt kraftverk i Lysebotn og fornybarfo­ndet.

Introvert?

Strøm i Oslo sier Stavanger har et «enormt introvert fokus». Han synes Stavanger burde hatt nok selvtillit til ikke å jakte «alle ledige posisjoner» og vaere hovedstad for mat, industri, energi, Cutty Sark og så videre.

– Jeg er ikke enig i at det er et poeng for oss å vaere hovedstad på alle de områdene, men når det kommer til energi, scorer vi utvilsomt høyt på alt. Og det heter ikke Cutty Sark. Det gjorde det i 1997, det var kanskje da Preben Strøm bodde i Stavanger? Nå heter det Tall Ships Races. Det er et arrangemen­t vi er veldig stolte av, og som Oslo så langt ikke har arrangert, sier hun.

Ordføreren er uenig i at Stavanger-regionen er introvert.

–Vi jobber veldig utadrettet med å vaere en internasjo­nal by. Vi er opptatt av å vaere med i de internasjo­nale nettverken­e og ute på arenaene der ting skjer. Det er direkte feil at vi bare er opptatt av oss selv, tvert imot er vi opptatt av å ta ansvar sammen med andre kommuner. Jeg tror kanskje ikke det finnes noen andre kommuner som har vaert så utadrettet overfor andre kommuner som det vi har, sier hun.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? – Jeg har ikke truffet en eneste lokalpolit­iker fra Oslo på arrangemen­ter, messer og konferanse­r om olje og energi, verken i OTC i Houston eller ONS i Stavanger, sier Christine Sagen Helgø, her på Solamøtet i går med Sola-ordfører Ole Ueland (H), til venstre, og Erlend Jordal i Norsk olje og gass.
FREDRIK REFVEM – Jeg har ikke truffet en eneste lokalpolit­iker fra Oslo på arrangemen­ter, messer og konferanse­r om olje og energi, verken i OTC i Houston eller ONS i Stavanger, sier Christine Sagen Helgø, her på Solamøtet i går med Sola-ordfører Ole Ueland (H), til venstre, og Erlend Jordal i Norsk olje og gass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway