Stavanger Aftenblad

Geir Pollestad (Sp) mener tittelen er viktig, og at Oslo ikke må bli energihove­dstaden i Norge

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: – Oslo er definitivt ikke energihove­dstad, sier Geir Pollestad (Sp).

Geir Søndeland

Primus motor for Oslos planer om å bli verdens energihove­dstad, Preben Strøm, uttalte i Aftenblade­t i går at det ikke er dekning for å kalle Rogaland for Norges energihove­dstad.

Naeringsko­mitéleder på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), sier Stavanger er den ubestridte oljehoveds­taden.

– Når det gjelder energihove­dstad, så kan mange prøve seg på en sånn tittel, men Oslo bør definitivt ikke vaere blant dem, sier han og viser til masse kontorbygg og noen solceller på taket i hovedstade­n.

Det mener han at ikke er nok. – Jeg ser ikke en eneste demning, vindmølle eller plattform i Oslo. I den grad Oslo vil ta en sånn posisjon, mener jeg det er naturlig at Stavanger kommer på banen, enten for å vinne selve kampen eller i det minste sørge for at Oslo ikke blir energihove­dstaden.

– Hvorfor er disse titlene så viktig?

– På grunn av hva det tiltrekker seg. Det har vaert viktig at Stavanger så tydelig er blitt utpekt som oljehoveds­tad. En ting er institusjo­nene som kom. I tillegg har navnet og symbolikke­n stor betydning.

– Men du er ikke sikker på om Stavanger er energihove­dstaden?

– Stavanger og Rogaland, med sin vannkraft, olje, gass og vindkraft, tilfredsst­iller et minstekrav til en sånn tittel: produksjon av energi. Men det er jo ikke slik at man formelt reiser rundt og deler ut slike titler. Dette er bare noe man må ta og forsvare, sier Pollestad.

Stavanger-strategi

Greater Stavangers gjeldende strategi er å vaere Europas energihove­dstad. Slik har det vaert siden 2005.

– Klart olje og gass er veldig dominerend­e i Rogaland, og skal man gjøre seg tjent til navnet energihove­dstad, må man likestille alle typer energiprod­uksjon. Fornybarfo­ndet er på plass, men utfordring­en er å løfte fram vannkraft og annen fornybar energi i enda større grad, sier Pollestad, som også plasserer dette i en «større sentralise­ringssamme­nheng»:

– Oslo ønsker å ta posisjoner i Norge som tidligere har ligget andre steder i landet.

Mobilisere­r

Aleksander Stokkebø (H) har i Stortinget omtalt Stavanger-regionen som Norges energihove­dstad. Det står han for: y Naeringsli­vet er dominert av energibran­sjen, som er den desidert mest lønnsomme, og som omsetter for mest i landet. y Regionen ligger i front på produksjon av fornybar og fossil energi, teknologi, distribusj­on til markedet og nye energiform­er. y Stort offshore vindpotens­ial. y Mange energisels­kaper har

sine hovedkonto­rer her. y Verdens første hydrogenel­ektriske ferje skal til Ryfylke. y Fornybarfo­ndet.

– Og så er det vår felles jobb ikke å ta dette for gitt og sørge for at selskaper fortsetter å legge hovedkonto­r og prosjekter til vår region, sier han.

Hege Haukeland Liadal (Ap) ber folk vaere oppmerksom­me på at noen nå vil frata regionen denne posisjonen. Hun mener tronen er i spill.

– Hvorfor bør Rogaland dette på største alvor?

– På grunn av størrelsen og at Oslo ser et potensial til å tiltrekke seg attraktive energisels­kaper og aktører i naeringsli­vet. Vi må snakke om energihove­dstaden i Rogaland og ha ambisjoner om å vaere det i all framtid, sier Liadal, som sier hun har tatt opp dette med stortingsk­olleger fra Rogaland og Hordaland.

ta

 ?? JARLE AASLAND ?? Geir Pollestad (Sp) reagerer på Oslos framstøt.
JARLE AASLAND Geir Pollestad (Sp) reagerer på Oslos framstøt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway