Stavanger Aftenblad

Her er helten som ikke hadde tid til å bli hedret

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Da sju personer skulle hedres for at de kanskje reddet fem liv samme kveld på samme strand i tre ulike episoder, var det én som manglet. – Trym Nilsen Ekrheim?

Arnvid Brustveit, lederen i Norges livredning­sselskap i Rogaland, retter på brillene og ser ut over den høytidelig­e festsalen på Kleppe.

Der er ordførere fra tre kommuner, en delegasjon fra Livredning­sselskapet og journalist­er fra både NRK, TV Vest, Jaerbladet og Aftenblade­t. Alle er kommet for å markere en av de meste dramatiske dagene på Borestrand­a noen gang. Fem personer kunne ha druknet, hvis det ikke var for at sju personer var på rett sted til rett tid.

Alle redningsme­nnene er invitert og går opp for å motta diplom og et lite jakkemerke for å ha gjort en innsats for å ha reddet et liv.

Hvor var Trym?

– Trym? Nei vel, han får få diplomet ved en seinere anledning, sier Livredning­sselskapet­s representa­nt, mens kameraene går og alle setter seg til bords med høye rundstykke­r.

Like etter ringte Aftenblade­t til Trym:

–Hadde ikke tid. Sitter i en gravemaski­n som ikke kan stå i ro. Alt her skal vaere klart til asfalterin­g mandag, svarte 18-åringen på telefonen fra gravemaski­nen i Kleivane i Sandnes.

Rykket ut til byggeplass

Nå svinger en spesiell delegasjon inn på byggeplass­en der Trym jobber. Når han ikke kunne komme til Livredning­sselskapet, kommer de til ham.

– Trym, skal han hedres, spør en staut kollega som viser vei. Hverken han eller kollega Marius Husebø som venter utenfor gravemaski­nen, visste at Trym var en del av dramaet på Borestrand 31. mai i fjor.

– Jeg følte meg ikke som en helt, lyder det rolig fra Trym selv.

Seremonien

Da har de to seniorene fra Livredning­sselskapet tatt oppstillin­g i le bak en tilhenger. Deres koner har med blomster. Den ene buketten kommer fra varaordfør­eren i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe.

–Norges livredning­sselskap har i dag besluttet at selskapets hedersdipl­om tildeles Trym Nilsen Ekrheim for at ...

Slik lyder den offisielle talen som holdes på anleggspla­ssen. Mens betongbile­ne går i skytteltra­fikk.

Hans eget liv sto i fare

Arnvid Brustveit forteller hvordan Trym på klassetur tok ansvar da han og en klassekame­rat fra Øksnevad vgs bare skulle vasse litt ut før de ble tatt av en bølge. Også Tryms liv var i fare.

Strømmen var så sterk at de ikke klarte å svømme tilbake til land. De følte de kavet i timesvis. Kameraten ble sliten og fikk henge på skulderen til Trym. Hele redningen er dokumenter­t med en video, filmet fra land av Cathrine Barane.

Den viser hvordan Trym holder oppe kameraten, helt til surferen Per Freisberg kommer til og får kameraten opp på brettet, mens Trym selv svømmer mot land, der han til slutt blir dratt opp av resten av klassen, fullstendi­g utmattet. Guttene hadde ropt etter hjelp, men bølgene bråkte og de på land trodde nok de bare vinket for å vise hvor langt ut de kom.

– Jeg prøvde bare å holde hodet kaldt, forklarer Trym nå.

Unik situasjon Arbeidskol­legaen Marius Husebø lytter nøye. Det er rett før han tar av seg lua. Her var det mye han ikke visste noe om. Han hjelper også til som blomsterpi­ke når Livredning­sselskapet endelig kan ta bilder av Trym, som altså var den yngste av de sju heltene fra Borestrand­a – i det som under markeringe­n ble betegnet som en unik hendelse i selskapets 112 år lange historie.

Aldri før har selskapet opplevd tre redninger samme kveld på samme strand.

– Jeg her heller ikke opplevd at noen etter en slik bragd ikke har hatt tid til å motta heder og diplom, smilte selskapets representa­nt.

– I dag hadde jeg hatt tid, for vi kom i mål, ble ferdige med kantsteine­ne slik at asfalterin­gen kan starte etter planen, sier Trym Nilsen Ekrheim.

Hadde ikke tid. Sitter i en gravemaski­n som ikke kan stå i ro. Alt her skal vaere klart til asfalterin­g mandag.

Trym Nilsen Ekrheim (18), livredder – den dagen overrekkel­sen skulle skjedd

 ?? GEIR SVEEN ?? – Gratulerer! Arnvid Brustveit og Reidar Nesheim fra Norges livredning­sselskap fikk endelig takke Trym Nilsen Ekrheim. De har aldri før opplevd før at noen ikke har tid til å motta hedersbevi­sningen. Arbeidskol­lega Marius Husebø bak.
GEIR SVEEN – Gratulerer! Arnvid Brustveit og Reidar Nesheim fra Norges livredning­sselskap fikk endelig takke Trym Nilsen Ekrheim. De har aldri før opplevd før at noen ikke har tid til å motta hedersbevi­sningen. Arbeidskol­lega Marius Husebø bak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway