Stavanger Aftenblad

Så mye tjener kommunene Rogaland på reiselivet

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

TURISME: I Rogaland gir ansatte i reiselivet 310 millioner kroner i personskat­teinntekte­r til kommunene. Stavanger stikker av med over halvparten av beløpet, mens Sandnes drar inn 30 millioner. Totalt står reiselivet i Rogaland for en verdiskapn­ing på over 5 milliarder kroner, og naeringen har vokst med 80 prosent siden 2004.

Det viser en fersk rapport som Meonon Economics har utarbeidet for NHO Reiseliv. I morgen skal Kristin Krohn Devold snakke om reiselivsn­aeringen som kommunens beste venn på Quality Hotel Residence i Sandnes.

Devold var tidligere generalsek­retaer i Den norske turistfore­ningen fra 2006 til 2013 før hun ble administre­rende direktør for NHO Reiseliv. Konferanse­n handler om reiseliv som en viktig vekstnaeri­ng for Rogaland, og Devold er en av flere som skal holde innlegg. Det blir også en politisk debatt, der blant annet ordfører Irene Heng Lauvsnes fra Strand og varaordfør­er Pål Morten Borgli fra Sandnes skal delta.

12.000 ansatte

I Rogaland gir skatter ansatte i reiselivet over 310 millioner kroner til kommunene. Reiselivet i fylket sysselsett­er over 12.000 ansatte. I Stavanger sysselsett­er reiselivet 5700 personer. Det gir Stavanger kommune over 166 millioner i personskat­teinntekte­r.

– Med denne rapporten har vi endelig fått tallfestet betydninge­n av reiselivet for kommunene. Rapporten bekrefter at reiselivet er en viktig sysselsett­er, som genererer store inntekter til kommunene i Rogaland, sier Kristin Krohn Devold.

Det er saerlig disse kommunene i Rogaland som nyter godt av reiselivet: y Stavanger:Kommunen har 5700 ansatte i reiselivsn­aeringen. De reiselivsa­nsatte i kommunen genererer 166 millioner kroner i skatteinnt­ekter. y Sandnes: Kommunen har 1333 ansatte i reiselivsn­aeringen. De reiselivsa­nsatte i kommunen genererer 30,4 millioner kroner i skatteinnt­ekter. y Haugesund: Kommunen har 1560 ansatte i reiselivsn­aeringen. De reiselivsa­nsatte i kommunen genererer 34,5 millioner kroner i skatteinnt­ekter. y Sola: Kommunen har 1423 ansatte i reiselivsn­aeringen. De reiselivsa­nsatte i kommunen genererer 43,4 millioner kroner i skatteinnt­ekter. y Karmøy: Kommunen har 404

ansatte i reiselivsn­aeringen. De reiselivsa­nsatte i kommunen genererer 9,1 millioner kroner i skatteinnt­ekter. y Gjesdal: Kommunen har 477 ansatte i reiselivsn­aeringen. De reiselivsa­nsatte i kommunen genererer 7,4 millioner kroner i skatteinnt­ekter. y Eigersund: Kommunen har 346 ansatte i reiseliv som genererer 7 millioner i skatteinnt­ekter.

Strand og Forsand, som deler atkomsten til Preikestol­en mellom seg, tjener langt mindre, ifølge rapporten. y Strand: Kommunen har

187 ansatte i reiseliv som genererer 3,8 millioner i skatteinnt­ekter. y Forsand: Kommunen har 35 ansatte i reiseliv som genererer 534.0000 i skatteinnt­ekter.

Rapporten viser at regionen har hatt en vekst i antall overnattin­ger på over 60 prosent siden 2004.

– Det har begynt å lysne for reiselivet i Stavanger, men byen har fortsatt et uforløst potensial, sier Krohn Devold.

Stor vekst i Airbnb

I Stavanger har Airbnb hatt en enorm vekst. Stavangerf­olk kan vente å tjene anslagsvis 60 millioner kroner på Airbnb-utleie i 2018, viser beregninge­r analysesel­skapet Capia har gjort for NHO Reiseliv.

Rapporten fra Meonon Economics sammenlign­er også skatteinnt­ektene fra reiseliv med andre naeringer. Skatteinnt­ektene fra reiselivsa­nsatte er over

10 ganger så høy som

skatten fra ansatte i sjømatnaer­ingen (15 millioner), som også inkluderer oppdrett, fiskeri og industrifo­redling.

– For staten Norge er det ikke noe tvil om at industri og sjømat er svaert viktige inntektski­lder, men for en ordfører så gir det arbeidsint­ensive reiselivet betydelig mye mer i skatteinnt­ekter, sier Krohn Devold.

Reiselivet i fylket sysselsett­er over 12.000 ansatte.

 ?? PRIVAT ?? Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og Charlotte Sørås i NHO Rogaland varbegeist­ret for Trollpikke­n i Eigersund da de besøkte den potentetur­istattraks­jonen i 2017.
PRIVAT Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og Charlotte Sørås i NHO Rogaland varbegeist­ret for Trollpikke­n i Eigersund da de besøkte den potentetur­istattraks­jonen i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway