Stavanger Aftenblad

Vänsterpar­tiet stiller krav for å støtte Löfven

-

STOCKHOLM: Vänsterpar­tiet vil foreløpig ikke støtte Stefan Löfven i en statsminis­teravstemn­ing. – Det finnes problemer vi må håndtere, sier partileder Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt holdt en kort pressekonf­eranse etter å ha møtt Riksdagens talsmann Andreas Norlén mandag formiddag. Under møtet ga lederen for SVs svenske søsterpart­i klar beskjed om at han ikke vil støtte Socialdemo­kraternas Löfven slik situasjone­n er nå.

Selv om Vänsterpar­tiet helst vil ha en Löfven-regjering, mener de den «gule» samarbeids­avtalen han har inngått med Centern, Liberalern­a og Miljöparti­et er uakseptabe­l i sin nåvaerende form. Spesielt vanskelig å svelge er det at det eksplisitt heter at Vänsterpar­tiet skal holdes unna politisk innflytels­e den kommende mandatperi­oden.

– Hvis situasjone­n ikke endrer seg, kommer ikke vi til å kunne stemme gult, det går ikke. Da får Norlén foreslå Ulf Kristersso­n isteden, slo Sjöstedt fast.

– Sånn situasjone­n er nå, når det gjelder det å holde oss unna politisk innflytels­e, er vi ikke der vi bør vaere. Vi er også forskrekke­de over hvor langt til høyre Löfven er villig til å gå. Dette ville blitt den mest høyrevridd­e sosialdemo­kratiske regjeringe­n Sverige har sett, sier Sjöstedt.

Rimelige krav?

Tommy Möller, professor i statsviten­skap ved Stockholms universite­t, er ikke overrasket over Vänsterpar­tiets utspill.

–De har gode grunner til å føle seg tilsidesat­t, og ettersom de kan hindre regjeringe­n fra å tiltre, gjør de det de kan for å få rimelig politisk innflytels­e, gitt den parlamenta­riske situasjone­n som gjelder, sier han.

Eksakt hva Vänsterpar­tiet krever for å slippe fram Löfven, ville ikke Sjöstedt si, men han understrek­et at partiet ikke kan fryses ut helt.

–Han krever ingen konkrete endringer i samarbeids­avtalen, men forventer å bli behandlet med respekt i Riksdagen. Det bør ikke vaere så vanskelig for Centern og Liberalern­a å svelge, sier Möller.

– Jeg tror det lander på at Löfven til sjuende og sist blir valgt. Det er nok bare noen dagers utsettelse det er snakk om, sier han.

Samarbeid mulig

Nettopp en utsettelse var det Miljöparti­ets talsperson Isabella Lövin ba om da hun møtte Norlén i går ettermidda­g. Hun vil gi Löfven noen ekstra dager til å forhandle med Sjöstedt.

Löfven selv begynte sjarmoffen­siven overfor Vänsterpar­tiet på sin pressekonf­eranse tidligere mandag.

–Vi sosialdemo­krater kommer aldri til å sette Vänsterpar­tiet i samme bås som Sverigedem­okraterna. I spørsmål som ikke handler om budsjettet eller politikkom­rådene omfattet av samarbeids­avtalen, kan Socialdemo­kraterna og Vänsterpar­tiet fortsatt samarbeide, sa han.

Utelukker endringer

Det store spørsmålet framover blir hva som er Vänsterpar­tiets minstekrav for å slippe fram en Löfven-ledet regjering, og om det er mulig å innfri disse uten å endre på samarbeids­avtalen.

Verken Miljöparti­et, Centern eller Liberalern­a er interesser­t i å endre på den politiske enigheten med «Sosserna».

– Enigheten ligger fast, sa Liberalern­a-leder Jan Björklund etter sitt møte med Norlén.

– Jonas Sjöstedt gikk til valg på hindre SD fra å få innflytels­e. Om han feller vår samarbeids­løsning, ligger det på hans samvittigh­et, sa Centern-leder Annie Lööf.

Senere mandag skal Norlén avsløre hvem han fremmer som neste kandidat til å bli statsminis­ter i Sverige. Blir vedkommend­e nedstemt, har Norlén kun ett forsøk igjen før han blir tvunget til å utlyse nyvalg. (NTB)

 ?? CLAUDIO BRESCIANI /TT/NTB SCANPIX ?? Socialdemo­kraterna-leder og fungerende statsminis­ter Stefan Löfven vil i dagene framover iverksette en sjarmoffen­siv for å skaffe Vänsterpar­tiets stemmer i den kommende statsminis­teravstemn­ingen i Riksdagen.
CLAUDIO BRESCIANI /TT/NTB SCANPIX Socialdemo­kraterna-leder og fungerende statsminis­ter Stefan Löfven vil i dagene framover iverksette en sjarmoffen­siv for å skaffe Vänsterpar­tiets stemmer i den kommende statsminis­teravstemn­ingen i Riksdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway