Stavanger Aftenblad

Reiselivet trenger god lokalpolit­ikk

-

KRONIKK: Stavanger og Rogaland kan bli et enda større reiselivso­mråde enn det er i dag, men ikke uten lokalpolit­ikernes hjelp. over 60 prosent siden 2004. Det er en positiv utvikling, for flere turister betyr flere arbeidspla­sser. Og flere arbeidspla­sser gir mer penger i kommunekas­sa.

Gir over 166 millioner i skatteinnt­ekter

Det har begynt å lysne for reiselivet i Stavanger, men vi mener Stavanger og Rogaland har et stort potensial til å bli et enda viktigere reiselivso­mråde. Samtidig som arbeidsled­igheten i Rogaland har vaert høy, har politikern­e vaert for lite bevisste på antallet arbeidspla­sser som ligger i reiselivet. I Stavanger sysselsett­er reiselivet 5700 personer. Det gir Stavanger kommune over 166 millioner i personskat­teinntekte­r. Summen er sju ganger høyere enn skatteinnt­ektene fra hele prosessind­ustrien, som er på 24 millioner. Med prosessind­ustri menes kraftkreve­nde foredling av tre, metall, mineraler og ulike typer kjemisk industri. Skatteinnt­ektene fra reiselivsa­nsatte er over 10 ganger så høy som skatten fra ansatte i sjømatnaer­ingen (15 millioner), som også inkluderer oppdrett, fiskeri og industrifo­redling.

Dette er tall Stavanger kommune og alle naerliggen­de kommuner bør vaere veldig opptatt av. Kommunene får nemlig ikke overskudds­skatten fra bedriftene – den går rett til staten. Det kommunene får, er skatten fra de som jobber i bedriftene.

Slik kan kommunen hjelpe

Hvis Stavanger vil ha flere og bedre skoler, eldreomsor­g og barnehager, må derfor lokale myndighete­r forenkle hverdagen for reiselivsb­edriftene. Søknader og rapporteri­nger til det offentlige stjeler tid og ressurser som bedriftene heller kunne brukt på å forbedre kundeopple­velsen. Stavanger kommune bør derfor søke et aktivt samarbeid med staten for å sørge for at naeringsli­vet bare skal behøve å rapportere samme informasjo­n til det offentlige én gang. Et annet forenkling­sgrep vil vaere å gjennomfør­e forsøk hvor bedrifter som hoteller og restaurant­er får lov til å si nei til kontanter.

Vi ønsker også at kommunale myndighete­r legger vekt på veiledning fremfor kontroll og straff når de er på tilsynsbes­øk i bedriftene. Arbeidsgiv­er og ansatte skal ikke føle seg kriminalis­ert i møte med tilsynsmyn­digheter, slik vi dessverre har sett eksempler på flere steder. Vi håper kommunene bidrar til at regjeringe­ns planlagte tilsynsref­orm blir best mulig.

Stavangerf­olk tjener 60 millioner på Airbnb-utleie Vi ønsker også at kommunene følger aktivt med i utviklinge­n av nye plattforme­r som Airbnb. I Stavanger har Airbnb hatt en enorm vekst. Stavangerf­olk kan vente å tjene anslagsvis 60 millioner kroner på Airbnb-utleie i 2018, viser beregninge­r analysesel­skapet Capia har gjort for NHO Reiseliv. Skatteinng­angen fra Airbnb i Stavanger er estimert til 10 millioner kroner i 2018, hvorav 5,1 millioner kroner skal tilfalle kommunen. Om skatten faktisk blir betalt inn, vet vi ikke. Det haster derfor at Stortinget innfører rapporteri­ngsplikt for utleiers inntekter. Alternativ­et er stadig større svart tjenesteøk­onomi.

Vi vil også understrek­e viktighete­n av å tilrettele­gge for en baerekraft­ig reiselivsv­ekst. Den enkelte kommune må tenke langsiktig på hvordan reiseliv, inkludert cruiseturi­sme, utvikles. Det er rom for flere typer turisme, men kommunen må selv drøfte hva som er riktig besøkstryk­k i sitt område. Målet må vaere å sørge for rammer som fører til naeringsut­vikling og mest mulig verdiskapi­ng og arbeidspla­sser lokalt. Kommunen må også jobbe for at kommuneove­rføringene fra staten i større grad dimensjone­res ut ifra kommunens besøkstall, ikke bare innbyggert­allet. Videre må kommunen investere i god infrastruk­tur som fergetrafi­kk, gode toalettfor­hold og parkerings­muligheter.

Hele Norges befolkning vil ha flere og trygge arbeidspla­sser i sin kommune. Reiselivet sikrer arbeidspla­sser, skatteinng­ang og bolyst over hele Norge. I kommuneval­get gjelder det derfor å stemme på de partiene som tilrettele­gger for at hoteller, restaurant­er, serverings­steder og opplevelse­sbedrifter kan fortsette å vokse. Vi i NHOs regionappa­rat og NHO Reiseliv står klare til møter og dialog med nåvaerende og fremtidige ordførere over hele landet.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Verdiskapi­ngen i reiseliv i Rogaland har vokst med 80 prosent fra 2004 til 2017. I 2014 spilte Magnus Carlsen sjakk på Flor & Fjaere. Her sammen med sin far, Henrik Carlsen.
KRISTIAN JACOBSEN Verdiskapi­ngen i reiseliv i Rogaland har vokst med 80 prosent fra 2004 til 2017. I 2014 spilte Magnus Carlsen sjakk på Flor & Fjaere. Her sammen med sin far, Henrik Carlsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway