Stavanger Aftenblad

Nei til ny omkamp om EØS-utredning

- Rogaland Unge Høyre

POLITIKK: Et signal om utredning av EØS-avtalen kan bidra til økt usikkerhet om Norges tilknytnin­g til avtalen, og det vil ikke vaere i samsvar med Norges økonomiske interesser.

Even Hallås

Leder i Nei til EU Kathrine Kleveland skriver i Aftenblade­t 8. januar om nødvendigh­eten av å utrede alternativ­er til EØS-avtalen. Senterpart­iet har forsøkt å fremme et slikt forslag uten hell.

EØS-avtalen har vaert et nasjonalt kompromiss, hvor noen gjerne ville deltatt i det politiske samarbeide­t i Europa. En slik utredning er på mange måter unødvendig å stemme over igjen, ettersom Senterpart­iets forslag ble nedstemt. En utredning av EØS-avtalen kan på mange måter vaere et signal om å si opp avtalen. Om en utredning blir aktuell, bør den ta for seg alle alternativ­e og ikke bare dem Nei til EU har en egen interesse av.

Mange positive effekter

I 2012 ble det gjennomfør­t en utredning som tok for seg samarbeide­t med EU, men det ble ikke utredet noen alternativ­er. Den viste derimot til mange positive effekter ved avtalen i form av velstandsu­tvikling og arbeidspla­sser.

Den har også vaert svaert viktig for moderniser­ing av norske arbeidspla­sser. Norges handel med Europa stod for 69,8 prosent av den totale eksporten til verden per 2017. Over 50 prosent av statens pensjonsfo­nds investerin­ger ligger i Europa. Et signal om utredning av EØSavtalen kan bidra til økt usikkerhet om Norges tilknytnin­g til avtalen, og det vil ikke vaere i samsvar med Norges økonomiske interesser.

Med tanke på Storbritan­nia er det truffet organisato­riske tiltak som vil ivareta norske interesser på en god måte når de går ut av EU og en ny avtale er på plass. Om vi vil ha mer kunnskap om EU, er ikke bare utredning en løsning. Kunnskap om EU blir glemt i laereverk og skoletimer over hele landet. Tause skolebøker og skoletimer fører ikke til mer kunnskap. For at vi skal bygge en sterk og faglig Europa-debatt, må vi ha mer kunnskap i skolen. Laereverke­ne må ta for seg debatten og kunnskapen vi har. Slik kan vi skape grunnlaget for neste EU/EØS-debatt.

Se til Storbritan­nia

Nei til EU bør se til Storbritan­nia og Brexit før de planlegger veien ut av det europeiske samarbeide­t. De bør spørre seg selv om det har blitt mer eller mindre forutsigba­rhet av Brexit? Er arbeidspla­ssene blitt tryggere? Tiden er moden for mer stabilitet og mer forutsigba­rhet. Derfor bør Norge ikke sende unødvendig­e og uklare signal til Europa.

For at vi skal bygge en sterk og faglig Europa-debatt, må vi ha mer kunnskap i skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway