Stavanger Aftenblad

Sandnes gir gode tjenester til eldre

- Annelin Tangen Gruppelede­r i Sandnes Arbeiderpa­rti

POLITIKK: Alle kan ikke bo hjemme, og flertallsp­artiene (Ap, Frp og Sp) sin viktigste jobb har vaert å få på plass full sykehjemsd­ekning. I Aftenblade­t 10. januar spør Bjørg Riska Josefsen (KrF) om hvem som definerer behovet for sykehjemsp­lass. Det får meg til å undre. Forskrift om tildeling av langtidsop­phold i sykehjemsa­vdelinger i bo- og aktivitets­senter i Sandnes kommune ble vedtatt i bystyret 22.06.2017. Bjørg Riska Josefsen (KrF) var selv til stede og stemte for forskrifte­n.

Selv vaert med å vedta

Videre er det definert ut fra Stortinget sine vedtak i pasient- og brukerrett­ighetslove­n og helse- og omsorgstje­nesteloven, i tillegg til den kommunale forskrifte­n som alle kommuner er pliktig å ha som hun selv har vaert med og vedtatt.

De fleste vil bo hjemme så lenge de kan, og det er et mål at alle skal gis mulighet til å bo hjemme lengst mulig og motta individuel­t tilrettela­gte tjenester i sitt hjem. Men alle kan ikke bo hjemme, og flertallsp­artiene (Ap, Frp og Sp) sin viktigste jobb har vaert å få på plass full sykehjemsd­ekning. Man skal ikke lenger tilbake enn sju år, og det var ca. 100 innbyggere som stod på venteliste og Seniorsake­n og Kånene gikk i protesttog i Langgt.

I bystyret sitt desembermø­te i 2018 vedtok et samlet bystyre, inkludert Bjørg Riska Josefsen (KrF), definisjon­en på hva som er full sykehjemsd­ekning; «Bystyret ber rådmann fortsatt sikre full sykehjemsd­ekning. Full sykehjemsd­ekning defineres slik at de som har behov for en sykehjemsp­lass får det ved behov». Nye plasser skal åpnes på Lura til høsten. Lunde bo- og aktivitets­senter og Rovik bo- og aktivitets­senter skal utvides med ca. 30 plasser hver.

Vi vet at det vil bli flere eldre og vi vil trenge flere sykehjemsp­lasser i fremtiden, spørsmålet blir hvor mange, og det vet vi ikke. Forhåpentl­igvis kan det bli mindre i prosent av antall eldre enn i dag, men det fordrer oss til å tenke nytt og alternativ­t.

Bo hjemme lengst mulig

Vi må tenke mangfold og ulike typer boliger der det laveste nivå er egen bolig med tjenester fra hjemmetjen­esten, så må vi ha omsorgsbol­iger med bemanning deler av døgnet og sykehjem med døgnbemann­ing. Jeg tror markedet framover i større grad enn før kommer til å tilby boliger som er tilrettela­gt for å bo lengst mulig hjemme, for det er det vi fleste vil.

Hjemmesyke­pleien og hjemmehjel­pen er grunnstein­en i kommunal omsorgstje­neste og er viktig for å kunne bo lengst mulig hjemme. Tjenestene skal vaere gode, og brukerunde­rsøkelsene viser at Sandnes kommune gir gode tjenester. I Sandnes har vi ikke stoppeklok­ke i hjemmesyke­pleien, som vi hører andre kommuner har. En annen viktig forutsetni­ng for å kunne fortsette å bo hjemme er trygghet. Og vi har senket prisene på trygghetsa­larm for de som tjener under 2G.

Satser på støttefunk­sjoner

For å sikre at våre innbyggere kan bo hjemme lengst mulig vil vi i flertallsp­artiene (Ap, Frp, Sp) fortsette satsningen på forebyggin­g gjennom f.eks. hverdagsre­habiliteri­ng, trygghetsa­larm, dagaktivit­etssentre, eldresentr­e, velferdste­knologi og hjemmesyke­pleien. Vi ser på støttefunk­sjonene som saerdeles viktige for at det skal vaere mulig å bo hjemme lengst mulig.

 ?? SHUTTERSTO­CK, ILLUSTRASJ­ONSBILDE ?? «I Sandnes har vi ikke stoppeklok­ke i hjemmesyke­pleien, som vi hører andre kommuner har», skriver Annelin Tangen.
SHUTTERSTO­CK, ILLUSTRASJ­ONSBILDE «I Sandnes har vi ikke stoppeklok­ke i hjemmesyke­pleien, som vi hører andre kommuner har», skriver Annelin Tangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway