Stavanger Aftenblad

Redusert kjøpekraft for pensjonist­er

- Kjell Erfjord Moi

PENSJON: Jeg synes det er uverdig og diskrimine­rende at pensjonist­ene, som har vaert med og arbeidet fram dagens velstand i Norge, skal få redusert kjøpekraft år etter år. Vi har startet på et nytt år, og mange har latt seg intervjue med tanker, ønsker og håp for det nye året, også sentralban­ksjefen. Han tror det blir et godt år i 2019, og har forventnin­ger om at reallønna skal økes. Dette fordi Norge går så fint for tiden med stor aktivitet.

Vi får håpe at så skjer, og da blir det spørsmål om hvem som får nyte godt av den økte reallønna.

Fire år på rad

Landets pensjonist­er har nå de siste fire årene fått redusert kjøpekraft, noe som skyldes at Stortinget har vedtatt i pensjonsre­formen at «lønnstille­gget» til pensjonist­ene skal reduseres med 0,75 prosent. Prisstigni­ngen har ført til redusert kjøpekraft i fire år på rad.

Jeg synes det er uverdig og diskrimine­rende at pensjonist­ene, som har vaert med og arbeidet fram dagens velstand i Norge, skal få redusert kjøpekraft år etter år. Saerlig vanskelig er det for enslige pensjonist­er. Pensjonist­forbundet har gang på gang jobbet for å få tilbake forhandlin­gsretten på løpende pensjoner utbetalt av folketrygd­en.

Demokratis­k tankekors Forhandlin­gsretten ble tatt bort i forbindels­e med pensjonsre­formen, men det ser dessverre ut til at verken departemen­tet eller Stortingsf­lertallet vil gi den tilbake. Det er et stort demokratis­k tankekors at pensjonist­ene som utgjør ca. 1/3 av landets voksne befolkning, ikke har anledning til å forhandle om sin egen inntekt, slik andre grupper i fedrelande­t.

Derfor må nyttårsøns­ket fra landets pensjonist­er vaere at også vi får økt «reallønn» i det nye året, og ikke oppleve at 2019 blir det femte året med redusert kjøpekraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway