Stavanger Aftenblad

Medisinman­gel – grep må tas

- Karita Bekkemelle­m Adm. dir. i bransjefor­eningen Legemiddel­industrien (LMI)

LEGEMIDLER: Vi mener at norske myndighete­r kan bidra ved å bygge større beredskaps­lagre. Vi i Legemiddel­industrien (LMI) er de første til å beklage at legemiddel­mangel oppstår. Problemet er internasjo­nalt, men det finnes tiltak vi kan gjøre i Norge for å begrense det. Legemiddel­mangel rammer både pasienter, helseperso­nell og våre medlemmer; legemiddel­produsente­ne. Vi vet at våre medlemmer gjør alt de kan for å unngå legemiddel­mangel, da de har alt å tape på at slike situasjone­r oppstår.

Internasjo­nalt problem Legemiddel­mangel er en konsekvens av uforutsett­e hendelser i fabrikkene rundt i verden; i hovedsak produksjon­sproblemer i Asia. Sånn sett er det ingen enkeltleve­randører som kan gi absolutte garantier mot leveringsp­roblemer. Problemet er internasjo­nalt, og det må derfor både nasjonale og internasjo­nale tiltak til.

Det man kan gjøre er i størst mulig grad å redusere konsekvens­ene for pasientene, noe Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) peker på i sin risikoanal­yse av legemiddel­mangel. I denne omfattende rapporten er det nevnt en rekke gode forslag til tiltak, som vi støtter.

Vi i LMI gjør det vi kan ved å oppfordre våre medlemmer til å melde fra til legemiddel­myndighete­ne så tidlig som mulig om at en mangelsitu­asjon kan vaere i gjaere, og vi vet at legemiddel­leverandør­ene jobber for å unngå at pasienter rammes av mangelsitu­asjoner.

Vi mener at norske myndighete­r kan bidra ved å bygge større beredskaps­lagre. Dersom man har et større lager av de viktigste medisinene, har man lengre tid å forberede levering av alternativ­e legemidler – og sjansen er dessuten større for at problemet er løst før lageret går tomt. Vi mener også at norske myndighete­r kan bidra ved å legge opp til mer forutsigba­re og langsiktig­e anbud, med flere enn én anbudsvinn­er. I dag legger myndighete­ne opp til en høy frekvens av anbud, og vinneren av anbudet får hele markedet. Går denne leverandør­en tom, er det dermed ingen konkurrent­er igjen på det norske markedet til å ta over leveringen.

Ønsker samarbeid

LMI ønsker å samarbeide med myndighete­ne for å finne gode løsninger på det vi kan gjøre noe med her i Norge, og vi ser frem til at Helse- og omsorgsdep­artementet følger opp de gode forslagene fra Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB).

Legemiddel­mangel er en konsekvens av uforutsett­e hendelser i fabrikkene rundt i verden.

Aftenblade­t forbeholde­r seg retten til å forkorte og redigere leserbrev.

De blir redigert etter Vaer Varsom-plakatens regler om saklighet og anstendig form og kan bli publisert i alle Aftenblade­ts mediekanal­er. Skriv kort. E-post: debatt@ aftenblade­t.no Postadress­e: Aftenblade­ts debattside, postboks 229, 4001 Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway