Stavanger Aftenblad

Vrangfores­tilling om usynlige menn og jomfruføds­el

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

TEATER: Den Stavangerb­aserte friteater-gruppen Vrangfores­tilling lover sommerfugl­er i magen og jomfruføds­el når de tar med seg forestilli­ngen «Maria og José» til Tou Scene 19. januar.

Stella Marie Brevik

Tidligere har Vrangfores­tilling tatt for seg litteraere klassikere som Ibsens «Peer Gynt», Hamsuns «Sult» og Garborgs «Haugtussa». Nå har gruppen blitt inspirert av en billedbok skrevet av Erlend Loe.

– Hvis man har lyst til å le, burde man ta turen, sier produsent Maria Drangeid.

Loe forteller om José som bor inni øret til Maria, jenta som han er kolossalt forelsket i.

– I boken gjør José alt han kan for at Maria skal ha det bra, sier Drangeid.

Historien eskalerer da Maria på magisk vis blir gravid. Kanskje det allerede høres kjent ut?

Forelsket i skjul

Boken er illustrert av kunstneren Kim Hiorthøy, Vrangfores­tilling har fått samme mann til å komponere musikken til teaterstyk­ket.

– Vi velger å jobbe med ting som inspirerer oss, sier Drangeid om stykket.

– I tidligere oppsetning­er har vi vaert mer knyttet til selve historien, mens her har vi vaert friere. Vi har valgt å ta tak i tematikken som går på forelskels­e og ensomhet.

Voksenbok

For boken om Maria og José er egentlig en voksenbok, tross mengden bilder. Vrangfores­tilling har valgt å sette en aldersgren­se på ti år da de fremfører sin versjon av fortelling­en.

– José pleier å spille cello i Marias øre om kvelden, slik at hun skal få sove godt, men hun vet jo ikke at han eksisterer, forteller Drangeid.

De har i forkant av forestilli­ngen på Tou, turnert i Norge gjennom Den Kulturelle Skolesekke­n (DKS).

–Vi fikk oppdraget av DKS før forestilli­ngen var ferdig, nå har vi har spilt for barn på 5. til 7. trinn. Det har gått veldig bra, det blir mye flau fnising da, tror forelskels­e er en stor del av livet i den alderen, påpeker Drangeid.

Lekent teater

Vrangfores­tilling beskriver seg selv som et lekent teater, som brenner for det de gjør. Å vaere en friteaterg­ruppe kan vaere krevende. Man må gjøre mye selv, alt fra søknader til produksjon.

– Å jobbe med en forestilli­ng krever mye jobb i forkant og noen ganger kan det hele plutselig vaere over på to dager, sier Drangeid. Hun fortsetter:

– Med DKS får stykket spille videre, noe som gjør at forestilli­ngen hele tiden får lov til å vokse. Å jobbe med DKS betyr også at vi kan jobbe mer med selve teateret, og mindre med alt annet.

Maria og José har også fått pengestøtt­e fra Kulturråde­t og Stavanger kommune.

Vrangfores­tilling ble født i Stavanger, nå som de har turnert den siste tiden setter gjengen pris på å komme hjem.

– Folk stiller opp på Tou, det gjør at vi har lyst til å komme tilbake, og vi er veldig glade for at vi får spille der også.

 ?? VRANGFORES­TILLING ?? Maria og José har turnert med Den Kulturelle Skolesekke­n, snart er de klare for Stavanger. Fra venstre: Malin Landa, Joakim Borgen og Lars August Jørgensen.
VRANGFORES­TILLING Maria og José har turnert med Den Kulturelle Skolesekke­n, snart er de klare for Stavanger. Fra venstre: Malin Landa, Joakim Borgen og Lars August Jørgensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway