Stavanger Aftenblad

Bjørnsen vraket fotball og Viking – ble en av verdens beste i håndball

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

HERNING: Lørdag spilte Kristian Bjørnsen (30) sin landskamp nummer 100. Han angrer ikke på at han valgte vekk fotballen. Tjensvoll-gutten er Norges soleklart førstevalg på høyrekante­n. Tysklandsp­roffen rundt 100 landskampe­r mot Saudi-Arabia lørdag. 461 ganger har satt ballen i mål for Norge.

– Det er fint å få 100 kamper. Det viser at jeg har gjort noe rett. Å ha fått spille og vaert en del av dette laget så lenge er jeg veldig stolt av, sier mannen som debuterte i 2012.

Men på treningene i VM har han vist fram et annet talent. 30-åringen er nemlig en habil fotballspi­ller.

– Jeg tror ikke jeg er rett mann å ringe for Bjarne Berntsen, ler Bjørnsen når Aftenblade­t bringer fotball på banen.

Spilte i Viking

Han spilte i Viking fram til han var 15-16 år. Men rett før han skulle ta steget opp i junioralde­r valgte han håndballen. Fram til da hadde han kombinert de to idrettene.

– Jeg har alltid likt å leke med ball. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg hadde blitt noen fotballspi­ller, men det hadde vaert kult å prøve det. Men nå er det for sent. Jeg vet heller ikke om jeg hadde blitt god, sier Bjørnsen beskjedent.

–Men jeg skulle gjerne hatt lønningene som er i fotballen, gliser han.

Bjørnsen startet som midtbanesp­iller, men endte etter hvert opp på venstrebac­ken. Det er lett å se at han har mye fotball i seg. Rolig med ball, gode tekniske ferdighete­r, god ballkontro­ll og overblikk. Og farten er det ingenting å si på.

– Bjarne Berntsen kan gjerne ringe deg hvis det skulle bli skader på venstrebac­kene hans?

– Hehe. Nei, det er jeg usikker på.

Best på landslaget

Han beskriver seg som «litt liten», men valgte likevel håndballen. Det var fordi han hadde det kjekkest der. Og det var naermere hjemme.

– Det har alltid vaert gøy å spille fotball, det er faktisk noe av det kjekkeste jeg gjør på håndballtr­ening, sier han.

Landslaget bruker fotball mye når de trener. Enten som oppvarming, eller som avslutning da aller helst fotballten­nis. Der har Bjørnsen stukket av med seieren her i Herning.

Senest i går, da han vant begge rundene. Først mot Harald Reinkind, så satte han Sander Sagosen på plass.

Han sier han følger med Viking og håper laget skal klare jobben med å overleve i Eliteserie­n.

Gjennombru­ddet i 2012

Han er ferdig utdannet laerer, men nyter tilvaerels­en i Tyskland. Han brukte litt tid før han etablerte seg i verdenstop­pen, men nå er han bankers på Norges lag.

– Av de 100 kampene, hva stikker seg ut som de sterkeste øyeblikken­e?

– En av mine første kamper, mot Tyrkia i Stjørdalsh­allen (Bjørnsen scoret ti mål i hans tredje landskamp), der fikk jeg et slags gjennombru­dd. Det var stort for meg. Jeg husker også EM i Polen der vi tapte semifinale­n, det var bittert. Og selvfølgel­ig VM-finalen mot Frankrike for to år siden.

Jeg skal ikke skryte på meg at jeg hadde blitt noen fotballspi­ller, men det hadde vaert kult å prøve det. Jeg vet heller ikke om jeg hadde blitt god. Men jeg skulle gjerne hatt lønningene som er i fotballen.

Kristian Bjørnsen

 ?? JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? Kristian Bjørnsen i aksjon på trening i VM – som fotballspi­ller. Der er Bjørnsen i en egen klasse.
JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN Kristian Bjørnsen i aksjon på trening i VM – som fotballspi­ller. Der er Bjørnsen i en egen klasse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway