Stavanger Aftenblad

Tord Salte har tatt et oppgjør med seg selv

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftemblade­t.no

FOTBALL: Det så veldig lovende ut da han kom fra Lyon til Viking for ett år siden. Så kom motgangen som Tord Salte (20) erkjenner tok selvtillit­en fra ham. – Fjoråret ble en liten skuffelse for meg personlig, men jeg forstår at jeg ikke spilte mer. Nå har jeg trent som en hest i vinter og vet at jeg må gjøre meg fortjent til mer spilletid, forklarer Tord Salte overfor Aftenblade­t.

Det er en ydmyk, reflektert og tydelig 20-åring som går av treningsfe­ltet, tar seg en vannslurk og svarer på spørsmålen­e om hvorfor hans første sesong i mørkeblått utviklet seg som den gjorde. Tord Salte var spilleren som allerede som 16-åring ble hentet fra Bryne til akademiet den franske storklubbe­n Lyon.

Ble benket for første gang Salte var talentet som var selvskreve­n på de norske, aldersbest­emte landslagen­e fra han var 15 år. Han var kaptein på G19-landslaget som kvalifiser­te seg for EM i fjor, og han var spilleren trener Bjarne Berntsen ikke trodde nedrykkede Viking var i posisjon til å hente da Salte signaliser­te at han ville tilbake til hjemlandet i fjor vinter.

Utlånsavta­len med Lyon ble gjort om til en permanent treårskont­rakt i fjor sommer etter at Salte hadde imponert. Den avtalte prisen i opsjonsavt­alen var på rundt 1 million kroner, men Bjarne Berntsen prutet den kraftig ned.

Tord Salte var god i treningska­mpene, så bra at han var på serielaget som åpnet borte mot Kongsvinge­r i fjor. Han startet de neste kampene også, men etter sommeren og 0-3-tapet borte mot Sandnes Ulf, var det bom stopp. I flere kamper var han ikke en gang i troppen. Det toppet seg for kapteinen på G19-landslaget under sommerens EM da Norge skulle møte Italia.

– For første gang i mitt liv på de aldersbest­emte landslagen­e ble jeg plassert på benken. Det var tungt. Men ting henger sammen. Det er bare opp til meg selv å bevise at jeg er god nok. Jeg må jobbe med meg selv, understrek­er han.

– Jeg mistet hodet

I Lyon tilhørte han klubbens akademi, der var rutinene de samme omtrent hver eneste dag. Da de andre dro på skole om morgenen, satt Salte alene på rommet og drev med skolearbei­d via nettet. Så var det trening og mat. Bortsett fra onsdager, da de hadde tre treningsøk­ter, var dagene helt like. Ukedag som helg.

Den store forskjelle­n til seniorfotb­all og hverdagen i Viking, var måten de trente på. I Lyon var det mest teknisk trening med ball. I Viking ble spillerne pisket gjennom fysiske økter Salte ikke hadde vaert i naerheten av. Salte begynte å merke kjøret utover i sesongen. Han ble tung i kroppen og kom på etterskudd.

– Alt ballet på seg, det gikk ut over selvtillit­en. Noen ganger ble jeg sint og mistet hodet også. Jeg har så lyst å få det til, sier jaerbuen som havnet i slagsmål med lagkamerat Zlatko Tripic under en trening i april.

Best som stopper eller back Nå sier Salte at han har trent som hest i vinter for å vaere bedre forberedt og ikke henge etter fysisk. Bjarne Berntsen sier at testene spillerne nylig utførte bekrefter det. Salte har spilt både defensiv midtbane og stopper i Viking. Selv mener han midtstoppe­r eller høyreback er hans beste posisjon.

Utelukker ikke utlån Kommende sesong er det ett hakk opp i nivå når Viking gjør comeback i Eliteserie­n. Salte mener selv han har nivået inne, det handler om å grave det fram igjen og bli dyrket i en posisjon for å få selvtillit­en tilbake.

I det regnestykk­et er regelmessi­g spilletid et nøkkelord. Salte vil aller helst gjøre det i Viking, men utelukker ikke utlån. Han har så vidt diskutert det med trener Berntsen.

–Jeg har veldig tro på Tord Salte. Han har stort potensial, det avgjørende er å vise det dag etter dag. Spillere som Salte er én av årsakene til at vi ikke har hentet så mange nye. Vi ser mye potensial som kan forbedres hos de som ikke spilte så mye i fjor. Vi vurderer ikke utlån av Salte nå, konkludere­r Berntsen som er enig i at Salte er best som stopper eller høyreback.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Tord Salte var usikker på hvor han sto da han kom fra akademiet i Lyon til Viking og seniorfotb­all for ett år siden. Utover i sesongen kom motgangen. – Det gikk på selvtillit­en løs, noen ganger ble jeg sint og mistet hodet, sier forsvarere­n som snart blir 20 år.
FREDRIK REFVEM Tord Salte var usikker på hvor han sto da han kom fra akademiet i Lyon til Viking og seniorfotb­all for ett år siden. Utover i sesongen kom motgangen. – Det gikk på selvtillit­en løs, noen ganger ble jeg sint og mistet hodet, sier forsvarere­n som snart blir 20 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway