Stavanger Aftenblad

Slutt å snakke om proteksjon­isme

-

LEDER: Når eksporten fra Norge når nye rekorder, er det feil å tenke at vi bør kvitte oss med de handelsavt­alene vi har.

På tirsdag kom nye tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) som viste en ny rekord for Norges utenriksha­ndel i fjor. Den totale eksporten lå på 999,8 milliarder kroner.

Eksporten økte med 16,2 prosent fra 2017. Forrige rekord var på 953,2 milliarder i 2008.

Inntektene fra olje og gass stod for mer enn halvparten av eksportver­dien, godt hjulpet av eksport av fisk, metaller og raffinerte mineralolj­eprodukter.

De høye eksporttal­lene viser først og fremst hvor viktig handel med andre land er for norsk økonomi. Både for landet som helhet, men også for Rogaland spesielt.

Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, sa på organisasj­onens årskonfera­nse i forrige uke at handel er det som gjør arvesølvet vårt til gull.

Hadde ikke oljen og gassen blitt eksportert, hadde det ikke blitt noe av oljeeventy­ret. Og hva med den formidable eksporten av laks?

Når USAs president Donald Trump sier at han vil konsentrer­e seg om «America first», burde det ringe en historisk bjelle i stedet for at man begynner å snakke om økt proteksjon­isme også i Norge.

Forrige gang USA innførte høye tariffer på handel med andre land, var i mellomkrig­stiden. Hensikten var å legge til rette for vekst i nasjonale selskaper, men utfallet var at den internasjo­nale handelen mellom land gikk dramatisk ned.

USAs import fra Europa gikk ned fra 1,3 milliarder dollar i 1929 til bare 390 millioner dollar i 1932. Den totale verdenshan­delen falt med 66 prosent mellom 1929 og 1934.

Etter andre verdenskri­g ble en rekke organisasj­oner for handel opprettet, og denne liberalise­ringen har tjent Norge godt.

I dag er Norge mer sammenvevd med verden enn noen gang før. Gjennom eksportbed­riftene skapes arbeidspla­sser og skatteinnt­ekter.

Globaliser­ing er ikke bare positivt. Det kan mange ganger føre til at enkelte grupper i samfunnet blir satt utenfor. Det er disse følgene vi ser i USA og i Storbritan­nia gjennom Brexit. Men tallene fra SSB viser hvor store bidrag det gir til velferdsst­aten som kommer alle til gode.

Og da er de handelsavt­alene vi har med andre land også viktige.

Da Ole Erik Almlid, administre­rende direktør i

NHO, snakket på Solamøtet på mandag, understrek­et han viktighete­n av EØS-avtalen. EØS-avtalen er ikke perfekt. Men den gir Norge tilgang til et marked med ikke bare 5 millioner mennesker, men 500 millioner.

Etter det kaoset vi har sett de siste par årene i Storbritan­nia, bør vi tenke oss godt om før vi begynner å drømme om at det er bedre å kvitte oss med de handelsavt­alene vi har.

Det vi trenger, er nye og flere avtaler for handel, ikke faerre. Og ikke mer proteksjon­isme.

I dag er Norge mer sammenvevd med verden enn noen gang før.

 ?? EVAN VUCCI / AP ?? I USA snakker president Donald Trump om «America first». Vi skal passe oss for å hoppe på denne bølgen her i landet.
EVAN VUCCI / AP I USA snakker president Donald Trump om «America first». Vi skal passe oss for å hoppe på denne bølgen her i landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway