Stavanger Aftenblad

Solamøtet på tomgang

- Harald Birkevold journalist

KOMMENTAR: Stavanger blir ikke Norges energihove­dstad selv om alle deltakerne på Solamøtet sier det. Det begynner å bli en stund siden Solamøtet var synonymt med makta i Norge. En byggvarefo­rretning i Oslo er pålagt av byens myndighete­r å bygge 88 parkerings­plasser til sykkel. Jeg prøver å se for meg dem som skal balansere hjem 70 løpemeter med trykkimpre­gnert kledning, seks pakker Glava og tre sekker tørrmørtel på elsykkelen sin, men fantasien strekker ikke til. Spørsmålet er om fantasien i oljefylket Rogaland (eller Rågaland, som de tilreisend­e foredragsh­olderne fra Austlandet pleier å si) er elastisk nok til å orientere seg mot en ny politisk og økonomisk virkelighe­t, en virkelighe­t som krever 88 sykkelplas­ser ved en byggvarefo­rretning.

Uskyldens tid

Dette satt jeg og tenkte på under Solamøtet mandag. Dette møtet i januar pleide å vaere en begivenhet i Oljefylket. Nesten en høytidelig­het. Statsminis­teren og Statoil-sjefen var de mest prominente gjestene, men ikke nødvendigv­is i den rekkefølge­n. Mandag glimret begge med sitt fravaer. Og Utenriksde­partemente­t avspiste oss med en statssekre­taer.

Du kan vel nesten si at det var en uskyldens tid, dette. Den gang var problemene med oljeindust­rien lokale. Noen var bekymret for utslipp som kunne skade fisk og skalldyr, noen var bekymret for om vi hadde blitt for avhengige av inntektene og for sårbare for svingninge­ne i prisen på råolje. Ingen var bekymret for om menneskehe­ten vil overleve virkningen av oljealdere­n. Mandag sa sjeføkonom­en i Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon at hvis vi ikke ordner opp i klimautsli­ppene, dauer vi alle sammen. Det er et ordrett sitat.

Preben Strøm

I mellomtide­n har Statens oljeselska­p skiftet navn til det passelig meningsløs­e Equinor og sier at de skal bli et ledende energisels­kap. Og Stavanger og Rågaland skal ikke vaere Norges oljehoveds­tad, men Europas energihove­dstad. Intet mindre. Men heller ikke mer. For det er selvsagt ikke nok å skifte navn, selv om mange lyssky eksistense­r har det med å prøve.

Selvsagt heter han Preben Strøm. Hva annet kunne han i grunnen hete, mannen fra Oslo som tok jobben med å helle litt kaldt vann i blodet på Stavanger-regionens energihove­dstadsambi­sjoner? Tronen er ledig, sa han som sant er, i et bredt anlagt intervju i Aftenblade­t, tilfeldigv­is samme dag som Solamøtet åpnet.

Problemet med Oslo

Stavanger ble oljehoveds­taden på grunn av et politisk vedtak. Statoil havnet her, og resten fulgte etter. I dag blir ikke Stavanger energihove­dstad på denne måten. Tiden for politiske lokaliseri­ngsvedtak av denne typen er forbi. Og dessuten finnes det ingen helt overbevise­nde begrunnels­er for at akkurat Stavanger-regionen skal vaere en hovedstad for energi i videste forstand.

Det er ingenting som tilsier at ikke Oslo kan vaere det, eller Bergen, eller Trondheim. Oslo har den store fordelen at der sitter man tett på landets kapitalmil­jøer. Det er antakelig lettere å reise penger der enn i Stavanger. Det er sannsynlig­vis også lettere å rekruttere flinke fagfolk der, saerlig innenfor innovasjon, markedsfør­ing og finans. Og alle vet hvor lumske og stormannsg­ale bergensere er. Hva hindrer dem i å dyrke fram sin egen Prrebaen?

Visjoner, visjoner

Oppslaget med herr Strøm satte da også støt i forsamling­en på Sola, forutsigba­rt nok. En votering, som var omtrent like spennende som valgene i Nord-Korea, viste at omtrent samtlige var enige om at Oslo jammen ikke skulle vaere energihove­dstad, det skal Stavanger vaere. Problemet er at det begynner å bli en stund siden Sola-møtet var en arena der ting og tang ble bestemt.

Nå er Sola-møtet et sted hvor visjoner blir luftet, der mulighetsr­ommet blir analysert, der mange foredrar med pondus og fylde om saker og ting som aerlig talt er både tynt og luftig. I alle fall om man måler det opp mot den bastante og konkrete effekten av olje- og gasseventy­ret.

Alt er i spill

Vi kan for eksempel satse mer på spill, fikk vi høre. Altså utvikling av dataspill. Denne industrien er absolutt ikke til å kimse av. Globalt omsatte spillindus­trien for 125 milliarder dollar i fjor. De to finnene med høyest inntekt i fjor er begge gründere i spillindus­trien. Sverige og Danmark, ja til og med lille Island, ligger foran oss. Sannsynlig­vis er det mangelen på olje i havet som har gjort disse nabolanden­e mer innovative. Fordi de må.

Kanskje Stavanger skal bli Norges spill-hovedstad? Eller Norges datasenter-hovedstad? Ja, kanskje det. Men neppe fordi det ble vedtatt på et møte. Equinors avtale med Microsoft om å flytte alle sine data over i skyen, kan vaere starten på noe mer. Kanskje.

Støvets alder

Bak denne manien for å fortsette å vaere hovedstade­n for noe ligger det en tanke om at vinneren tar, om ikke alt, så i alle fall det aller meste. Slik det har vaert med Stavanger og oljå. Men statusen som oljehoveds­tad har også blitt grundig uthult, ikke minst av Equinors enorme kompleks på Fornebu, og av oljeselska­penes flytting nordover, som reingjeter­e etter flokken. Og nå er norsk sokkel inne i de siste rundene. Enten fordi det ikke er så mye mer å finne, eller fordi det blir nødvendig å avslutte utvinninge­n.

Fordi vi dauer, hele gjengen, hvis vi fortsetter.

Selvsagt heter han Preben Strøm. Hva annet kunne han i grunnen hete, mannen fra Oslo?

 ?? FREDRIK REFVEM ?? And the winner is... Neida, det ble ikke vedtatt noe som helst på Solamøtet mandag. Heller ikke at Stavanger skal vaere energihove­dstad, slår kommentato­r Harald Birkevold fast.
FREDRIK REFVEM And the winner is... Neida, det ble ikke vedtatt noe som helst på Solamøtet mandag. Heller ikke at Stavanger skal vaere energihove­dstad, slår kommentato­r Harald Birkevold fast.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway