Stavanger Aftenblad

– Ptil gjør ikke jobben godt nok

- Tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no Ove Heimsvik ove.heimsvik@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Petroleums­tilsynet får sterk kritikk av Riksrevisj­onen som blant annet slår fast at Goliat-plattforme­n ble satt i drift før det var sikkerhets­messig forsvarlig.

Tor Gunnar Tollaksen

Høsten 2017 ble det klart at Riksrevisj­onen skulle ha en grundig gjennomgan­g av Petroleums­tilsynet. Konklusjon­en kom i går og den er krystallkl­ar på at Petroleums­tilsynet ikke gjør jobben sin godt nok.

–Det er alvorlig at Petroleums­tilsynet har liten påvirkning på selskapene­s sikkerhets­arbeid i en sektor med høy risiko for ulykker med store konsekvens­er for mennesker, miljø og verdier, sa riksreviso­r Per-Kristian Foss under framleggel­sen.

Ikke sterk og tydelig

I forrige uke lanserte Petroleums­tilsynet en reklamevid­eo hvor tilsynssje­f Anne Myhrvold uttalte at Petroleums­tilsynet heretter skal styrke tilsynet. «Sikker. Sterk. Tydelig.» er årets slagord for Petroleums­tilsynet, og framover skal tilsynet styrke arbeidsmet­odene og reaksjonsf­ormene, lover Myhrvold.

Men sakene som Riksrevisj­onen har gjennomgåt­t, viser at tilsynet har sviktet sin rolle som tilsynsmyn­dighet.

I saken om Goliat-skandalen viste Aftenblade­ts grundige gjennomgan­g våren 2018 at det var en plattform full av feil som ble satt i drift på norsk sokkel våren 2016. Saken viste også at Eni lovte og lovte at ting skulle utbedres, men dette skjedde ikke. Resultatet var at Goliat ble satt i produksjon uten at det var sikkerhets­messig forsvarlig.

– Sterkt kritikkver­dig Riksrevisj­onen skriver at Petroleums­tilsynet stolte på at Eni ville få Goliat klar før den ble tatt i bruk. Dette skjedde imidlertid ikke.

–Gitt de utfordring­ene som Eni hadde med plattforme­n før den kom til Norge, burde tilsynet undersøkt nøye om alt var i orden før de ga sitt samtykke til å starte driften. Dette er sterkt kritikkver­dig, sier riksreviso­r Foss.

Riksrevisj­onen slår fast: y Det er kritikkver­dig at Petroleums­tilsynet i så stor grad forholder seg til møter og skriftlige redegjørel­ser fra selskapene. y Petroleums­tilsynet tar for sent i bruk strenge reaksjonsm­idler når det er behov for det, og undersøker ikke godt nok om selskapene etterkomme­r pålegg. y Det er sterkt kritikkver­dig at Petroleums­tilsynet ikke tok i bruk tilgjengel­ige reaksjonsm­idler overfor Eni når det var påkrevd for Goliat. y Det er sterkt kritikkver­dig at Petroleums­tilsynet i for stor grad stoler på planene og tiltakene som selskapene presentere­r, uten å undersøke om de stemmer med faktiske forhold.

Utblåsing på Songa Endurance Brønnkontr­ollhendels­en på «Songa Endurance» i 2016 er et eksempel på en hendelse som kunne utviklet seg til en storulykke med tap av menneskeli­v, skriver Riksrevisj­onen. Boreriggen var i tjeneste for Equinor på Troll-feltet.

Her skulle Equinor plugge og forlate en brønn. Arbeidsope­rasjonen ble endret for å spare tid og kostnader. Equinor innrømmer i intervju med Riksrevisj­onen at det var press på boreoperas­joner. Personell fra davaerende riggeier Songa Offshore har forklart til Riksrevisj­onen at det hadde dannet seg et inntrykket av at «det var lett å bore» på Trollfelte­t.

Brønnkontr­ollhendels­en, i praksis en utblåsing, skjedde 16. oktober 2016. Equinor har beskrevet hendelsen som en av de mest alvorlige brønnkontr­ollhendels­ene i selskapets historie.

Lekkasje på Mongstad Equinor og Petroleums­tilsynet gransket hendelsen. Equinor ble gitt pålegg av Petroleums­tilsynet. Dette er også en av sakene hvor Petroleums­tilsynet får kritikk for håndtering­en. I denne saken slår Riksrevisj­onen fast at Petroleums­tilsynet ikke har fulgt opp at Equinor faktisk har laert av tidligere alvorlige hendelser.

På Mongstad var det hendelser i 2014 og 2016 som Riksrevisj­onen har gått gjennom. Gasslekkas­jen i oktober 2016 var av svaert alvorlig karakter. 600 mennesker ble evakuert på Mongstad. Equinor fikk pålegg av Petroleums­tilsynet og politiet innledet etterforsk­ning av hendelsen.

Begrenset effekt Riksrevisj­onen skriver også at Petroleums­tilsynets tilsynspra­ksis har begrenset effekt, men at tilsynet i det store og hele i hovedsak følger opp hendelser og bekymrings­meldinger på en god måte.

Riksrevisj­onen skriver også: y Petroleums­tilsynet følger i hovedsak opp hendelser og bekymrings­meldinger på en god måte. y Petroleums­tilsynets tilsynspra­ksis har for de undersøkte tilfellene hatt begrenset effekt på selskapene­s oppfølging av helse, miljø og sikkerhet. y Selskapene utbedrer ikke alltid regelverks­avvik etter tilsyn, og Petroleums­tilsynet følger ikke alltid godt nok opp at avvik rettes opp. y Petroleums­tilsynet tar for sent i bruk strenge reaksjonsm­idler når det er behov for det, og undersøker ikke godt nok om selskapene etterkomme­r pålegg. y Petroleums­tilsynet følger i hovedsak opp hendelser og bekymrings­meldinger på en god måte. y Petroleums­tilsynet ga samtykke til å ta i bruk Goliat uten at plattforme­n var sikkerhets­messig forsvarlig. y Arbeids- og sosialdepa­rtementet sikrer seg ikke relevant styringsin­formasjon om Petroleums­tilsynets effekt, og følger ikke opp at tilsynet ivaretar sitt ansvar for IKT-sikkerhet på en god nok måte.

 ?? ENI NORGE ?? Petroleums­tilsynet får kraftig kritikk for håndtering­en av Goliat-skandalen.
ENI NORGE Petroleums­tilsynet får kraftig kritikk for håndtering­en av Goliat-skandalen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway