Stavanger Aftenblad

Ptil-sjefen tar kritikken på alvor

-

STAVANGER: – Jeg tar kritikken fra Riksrevisj­onen på alvor. Og vi er blitt strengere, sier Ptil-sjef Anne Myhrvold.

– Vi er i tettere oppfølging av selskapene, når det gjelder avvik, vi har gitt flere pålegg og vi jobber mye med å vurdere hvordan tilsynene våre skal gi effekt, sier Myhrvold til Aftenblade­t.

Bakgrunnen, sier hun, er at stortingsm­eldingen om helse, miljø og sikkerhet i petroleums­naeringen, som kom i fjor vår, slo fast mye av det samme.

Sikker, sterk og tydelig?

Under mottoet «Sikker – sterk – tydelig» jobber Petroleums­tilsynet for å bli tøffere i 2019. Mottoet skal fungere som tydelig melding ut om at Ptil vil bli sterkere i klypa enn før.

–Hvordan kommentere­r du kritikken i rapporten?

– Riksrevisj­onen vurderer deler av vår tilsynspra­ksis og retter kritikk på flere punkter. Det tar vi på alvor. Samtidig er rapporten bygget på fire dybdestudi­er og er sånn sett ikke dekkende for alt vi gjør. Når vi skal vurdere arbeidet vårt, er det viktig at vi ser det opp mot alt vi gjør.

– Er det noe i rapporten som overrasker deg?

– Nei, og vi har jo også sett utkast underveis i arbeidet.

– Er det konklusjon­er eller anbefaling­er her du er uenig i?

– Nei, det er ingen jeg er uenig i, og vi er i gang med å jobbe med disse tingene, sier Myhrvold.

Hovedansva­ret

– Riksrevisj­onen påpeker at Ptil ikke avdekker alvorlige sikkerhets­utfordring­er. Hvordan kommentere­r du det?

– I de tilfellene Riksrevisj­onen peker på viser det seg at enkelte forhold ikke er avdekket av oss. Samtidig er det helt avgjørende at selskapene gir oss den informasjo­nen vi skal ha. Sikkerhete­n er deres ansvar, vårt ansvar kommer i tillegg, sier Myhrvold.

– Riksrevisj­onen påpeker også at Ptil ikke bruker reaksjonsm­idler når det er behov for det?

– Vi har tatt det signalet, også fordi det kom i stortingsm­eldingen. Vi har gitt flere pålegg den siste tiden.

Uriktig informasjo­n

– Det blir også kritisert at Eni fikk samtykke til å ta i bruk Goliat-plattforme­n før den var sikkerhets­messig forsvarlig?

– Goliat har vaert et krevende prosjekt, både for operatøren­e og for oss. Mange uvanlige virkemidle­r er tatt i bruk og vi har startet et prosjekt som gjelder utbygginge­ne av Goliat, Ivar Aasen og Aasta Hansteen, for å få ytterliger­e laering, sier Myhrvold.

Hun mener Goliat er en så spesiell sak at den verken er representa­tiv for norsk petroleums­naering generelt eller for tilsynets virksomhet.

– Men er du enig i at dette samtykket ikke skulle vaert gitt?

– Jeg kan se at vi ga samtykke basert på informasjo­n vi fikk fra Eni og Statoil. I ettertid ser vi at den informasjo­nen ikke var riktig. Først og fremst er dette selskapene­s ansvar, men vi må sørge for å verifisere de data vi får, sier Myhrvold.

Frykter ikke for jobben sin

I en pressemeld­ing gir hun ellers Riksrevisj­onen rett i at Ptil kan ha unnlatt å bruke såkalte reaksjonsm­idler i tilfeller der det har vaert behov for det.

– Frykter du at denne rapporten kan gi direkte følger for deg eller andre i ledelsen i Ptil?

– Vi er på ballen og jobber med forbedring­spunktene,og tenker å fortsette med dét. Vi er godt i gang, avslutter Ptil-direktør Anne Myhrvold.

Jeg er ikke uenig i konklusjon­ene, og vi er i gang med å jobbe med disse tingene.

Anne Myhrvold, Ptil-sjef

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway