Stavanger Aftenblad

Bekymret småbarnsfa­r vil ha flere og mindre skoler

- Petter Klund petter.klund@aftenblade­t.no

HINNA: Småbarnsfa­r Sigbjørn Rydland Jårvik mener det er for mange elever i Stavangers­kolene. – Jeg vil heller ha tre små skoler enn to store. – Jo høyere antall elever det er på en skole, desto mer utfordrend­e må det bli å holde oversikt over dem, spesielt med tanke på mobbing, sier Sigbjørn Rydland Jårvik til Aftenblade­t.

Jårvik har selv barn som går i 1. og 4. klasse på Jåtten skole og er medlem av Foreldrene­s arbeidsutv­alg (Fau), men påpeker at han uttaler seg som far, ikke på vegne av Fau.

I det første møtet han hadde med skolen, fortalte rektoren at de hadde over 600 elever.

Det ble presentert som noe positivt, men det var ikke Jårvik enig i.

Helt siden barna startet på skolen har Jårvik savnet en debatt om skolestørr­elsene. Nå skal politikere diskutere om de skal utvide Vaulen skole. Jårvik vil heller at det skal bygges flere skoler og har ikke hørt noen gode argumenter for hvorfor skolene skal bli større.

– Jeg vil heller ha tre små skoler enn to store. Jeg er villig til å høre på alle sider av saken, men det må snakkes om, sier han.

Skal tas opp i bydelsutva­lget

I forrige uke sendte Jårvik en epost til Hinna bydelsutva­lg med et forslag om å bygge mindre skoler. Her argumenter­er han med at det vil bli lettere å holde oversikt for de ansatte. Denne saken skal tas opp i Hinna bydelsutva­lg 5. februar. Bydelsutva­lget er en høringsins­tans.

Før møtet skal han treffe bydelsutva­lgets nestleder, Anne Kristin Bruns (KrF).

–Jeg regner med at hun vil høre mer om forslaget mitt, sier Jårvik til Aftenblade­t.

Vil ha innspill fra publikum Anne Kristin Bruns vil ikke si hva hun tenker om forslaget, men synes det er positivt at innbyggern­e engasjerer seg.

– Det er altfor sjeldent at publikum tar kontakt, og det er viktig at vi hører på hva de har å si, forteller Bruns på telefon fra London.

Der er hun for tiden på et kompetanse­kurs som Kommunens sentralfor­bund arrangerer. Der laerer de om skoleledel­se og samarbeid. To stikkord hun mener er viktige for å gjøre skolene bedre.

– I går besøkte vi en skole med 16.000elever. Der er de veldig klare på at det handler om hvordan man leder skolen, sier hun.

Hun er samtidig klar over at det er mobbingen Jårvik først og fremst bekymrer seg for. Denne bekymringe­n deler hun. Hun jobber derfor for at det skal bli flere laerere og voksne i skolen.

Ingen direkte sammenheng –Vi kan ikke se noen direkte sammenheng mellom skolestørr­elsene og mobbing, sier Erling Roland. Han er professor i pedagogisk psykologi ved laeringsmi­ljøsentere­t ved Universite­tet i Stavanger.

Han er enig i at det kan vaere vanskelige­re å holde oversikt med en stor elevmasse, men mindre skoler har også sine negative sider.

– En fordel med små skoler er at laererne kjenner alle elevene. Men hvis en elev først faller ut sosialt, er han ofte ille ute. Da kan det vaere vanskelig å skaffe seg nye venner, sier Roland.

 ?? PETTER KLUND ?? Sigbjørn Rydland Jårviks forslag skal behandles i Hinna bydelsutva­lg i februar.
PETTER KLUND Sigbjørn Rydland Jårviks forslag skal behandles i Hinna bydelsutva­lg i februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway