Stavanger Aftenblad

Langeland er skuffet, men ikke overrasket

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

STAVANGER: Nils Rune Langeland er skuffet over å tape søksmålet mot Kunnskapsd­epartement­et. Han har ennå ikke bestemt seg for om han vil anke. –Jeg er skuffet, ja. Men jeg var ganske pessismist­isk i utgangspun­ktet, så overrasket er jeg ikke, sier tidligere professor Nils Rune Langeland ved Universite­tet i Stavanger (UiS), etter at det i går ble kjent at han tapte søksmålet mot Kunnskapsd­epartement­et om å få oppsigelse­n av seg kjent ugyldig.

En lang rekke vitner kom med sine forklaring­er i retten i desember. Tidligere kolleger ved UiS sa de flere ganger hadde opplevd Langeland som ubehagelig og beruset i jobbsammen­heng.

Ledelsen ved UiS har uttrykt stor frustrasjo­n over at Langeland, tross mange runder med advarsler og tilsnakk, ikke har endret adferd.

Til slutt ble det inngått en rusavtale, men Langeland møtte likevel opp beruset på jobb. I dommen kommer det blant annet frem at Langeland møtte opp på jobb i oktober 2017 med en promille på 1.61.

Dommen slår fast at «det er avskjedsgr­unnlag etter statsansat­teloven § 26 c» og at staten dermed hadde rett til å gi Langeland sparken.

Dommen fastslår også at Universite­tet i Stavanger ga Langeland nok advarsler før han mistet jobben. Retten slår dermed fast at det ikke er grunnlag for å gi Langeland erstatning eller oppreisnin­g, skriver Aftenposte­n.

– Jeg synes dommen gir et skjevt bilde. De har valgt å legge vekt på det opplagte: de gjentatte advarslene. Men det står ingenting om hvordan jeg har vaert som laerer og forsker, altså om den jobben jeg har gjort. Dermed blir reaksjonen etter min mening uproporsjo­nal i forhold til alvorlighe­tsgraden, sier Langeland til Aftenblade­t.

Men et lyspunkt ser han i dommen: at han ikke ble ilagt saksomkost­ninger fordi retten så at det var viktig å få saken belyst.

Om han skal anke dommen, har Langeland ennå ikke tatt stilling til.

– Jeg vet heller ikke hva jeg skal gjøre med arbeidsliv­et mitt videre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway