Stavanger Aftenblad

Opprørt Tom Tvedt sa opp Dale-verv i protest

-

DALE: Tom Tvedt var så opprørt over hvordan Rogaland fylkeskomm­une opptrådte som eier av Daleeiendo­mmen at han trakk seg som styremedle­m i Dale Eiendomsut­vikling. Én måned senere ombestemte den tidligere fylkesordf­øreren seg.

Hans Petter Aass

fikk fylkeskomm­unens håndtering av Dale-saken fullstendi­g i vrangstrup­en.

I en e-post til fylkesordf­ører Janne Johnsen (H) kom Tom Tvedt (Ap) høsten 2014 med sterke anklager mot fylkeskomm­unens håndtering av Dale-eiendommen. Tvedt var så frustrert at han i samme melding sa opp styreplass­en sin i det fylkeskomm­unalt eide aksjeselsk­apet Dale Eiendomsut­vikling med øyeblikkel­ig virkning.

– Jeg tok denne beslutning­en etter at det etter min oppfatning hadde vaert lang tids uenighet med eier, og mangel på framdrift fra eierens side, når det gjaldt Dale Eiendomsut­vikling AS. Jeg var provosert og hadde rett og slett fått nok, forteller Tvedt.

Aftenblade­t har i en serie artikler fortalt historien om hvordan fylkeskomm­unens prakteiend­om ved Gandsfjord­en ble et gedigent pengesluk for det offentlige. 88 millioner skattekron­er ble svidd av på å bygge en ny bydel i Sandnes uten at det ble satt opp så mye som en grunnmur på tomta.

Etter hvert hadde det blitt tydelig for mange at noe måtte gjøres. I fylkesting­et i juni 2014 ble det besluttet at den 4500 dekar store eiendommen skulle selges i sin helhet.

Trakk seg i 2014

Tom Tvedt, som selv hadde vaert fylkesordf­ører fram til 2011, var ikke fornøyd med hvordan Dale-saken hadde utviklet seg. Appolitike­ren hadde betraktet eiendommen som en diamant for fylkeskomm­unen. Det var i Tvedts periode som øverste folkevalgt­e i fylket at satsingen på Dale-utbygging tok av. Etter at han overlot fylkesordf­ørerens klubbe til Høyres Janne Johnsen, ble han valgt inn i Dale-styret for å vaere med og utvikle området til å bli et moderne boligfelt.

Høsten 2014 hadde Tvedt åpenbart fått nok av å ha fylkeskomm­unen som eier av aksjeselsk­apet. Om formiddage­n onsdag 15. oktober 2014 sendte Tvedt en e-post til Janne Johnsen, som i egenskap av å vaere fylkesordf­ører også var generalfor­samling for Dale Eiendomsut­vikling AS.

I e-posten, som Aftenblade­t har fått innsyn i, la ikke Ap-politikere­n noe imellom:

«Med bakgrunn i den prosess, mangel på informasjo­n og profesjona­litet som er blitt ført i henhold til salg av Dale Eiendom AS trekker jeg meg som styremedle­m med øyeblikkel­ig virkning.»

– Reagerte du på at Dale-eiendommen skulle selges, eller på måten det skjedde på?

– Det var ikke at eiendommen skulle selges, mer en mangel på forståelse mellom eier og selskapet som fylkeskomm­unen eide hundre prosent. E-posten min er vel talende nok for hvordan jeg opplevde dette, sier Tvedt, som nå er president i Norges idrettsfor­bund.

– Men var du i 2014 uenig i at området skulle selges?

– Jeg var for å selge Dale for å kunne realisere verdier til å investere i hele Rogaland, sier Tvedt.

– Kan du gi eksempler på hva du mener er manglende profesjona­litet?

– I revisjonen­s rapport som nylig ble lagt fram for fylkesting­et ble det blant annet påpekt kritikkver­dige forhold rundt salget av eiendommen. For eksempel ble det ikke valgt en prosedyre med åpen budgivning, sier Tvedt.

Han viser til rapporten Rogaland Revisjon IKS laget om salgsprose­ssen etter avsløringe­ne i Aftenblade­ts artikkelse­rie «Luftslotte­t Dale».

Tvedt forteller at både administra­sjonen i Rogaland fylkeskomm­une og styret i Daleselska­pet ble informert om at han trakk seg som styremedle­m.

– For meg er det ikke naturlig å referere fra styremøter, men jeg oppfattet at det var forståelse for min beslutning, sier Tvedt.

– Skjønner ikke eksempelet Davaerende fylkesordf­ører Janne Johnsen husker godt e-posten fra Tvedt.

– Han hadde sagt flere ganger at han ville slutte. Jeg var opptatt av at jeg skulle få det skriftlig. Så han sendte en e-post om at han ville trekke seg. Vi måtte finne noen som eventuelt kunne

 ?? RUNE VANDVIK ?? Tom Tvedt var så frustrert at han trakk seg fra vervet som styremedle­m i Dale Eiendomsut­vikling. Den tidligere fylkesordf­øreren oppgir som begrunnels­e at han var oppgitt over hvordan fylkeskomm­unen opptrådte som eier av tomta som skulle bli en ny bydel i Sandnes kommune.
RUNE VANDVIK Tom Tvedt var så frustrert at han trakk seg fra vervet som styremedle­m i Dale Eiendomsut­vikling. Den tidligere fylkesordf­øreren oppgir som begrunnels­e at han var oppgitt over hvordan fylkeskomm­unen opptrådte som eier av tomta som skulle bli en ny bydel i Sandnes kommune.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tidligere fylkesordf­ører Janne Johnsen (H).
PÅL CHRISTENSE­N Tidligere fylkesordf­ører Janne Johnsen (H).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway