Stavanger Aftenblad

Dette er Dale-saken

-

1997: Dale Eiendomsut­vikling AS ble etablert i 1997 for å bygge Nord-Jaerens mest attraktive boområde på den 4500 dekar store eiendommen Dale ved Gandsfjord­en.

Økonomi: Aftenblade­t har avdekket at det fram til selskapet ble avviklet i 2016 er brukt 254,5 millioner kroner. 88 millioner kroner er tilskudd fra Rogaland fylkeskomm­une. Selskapet har hatt rundt 164 millioner i driftsinnt­ekter, hovedsakel­ig fra utleie.

Aftenblade­ts systematis­ering av over 6000 utbetaling­er fra Dale-systemet og våre artikler viste blant annet følgende: y Arkitekter, reklamebyr­å og en kommunikas­jonsrådgiv­er fikk arbeidsopp­drag som langt oversteg verdigrens­en for anbudskonk­urranse uten anbud. Fylkesrådm­ann Trond Nerdal innrømmet mulige lovbrudd. y Dale Eiendomsut­vikling AS betalte fra 2011 til 2014 for

182 bar- og restaurant­besøk. Til sammen kostet maten og drikkevare­ne 416.414 kroner. y En Dale-ansatt reiste for over 400.000 kroner etter at hun flyttet til Brussel da ektemannen fikk jobb der. y Utbygginge­n hadde fått navnet «Vitale Dale», men i 2013 ble et reklamebyr­å hyret inn blant annet for å døpe om prosjektet. Det nye navnet ble «Dale». y Planer og skisser for nye

Dale kostet over 30 millioner kroner. Ingen vil noensinne bli realisert.

Politikers­tyrt: Styret i Dale Eiendomsut­vikling besto av fylkets politikere. På fylkesting­smøtet i desember 2017 ble det gjort et enstemmig vedtak om obligatori­ske styremedle­mskurs.

Ukjent bakgrunn: Den daglige lederen hadde erkjent å dobbeltfør­e timer hos sin forrige arbeidsgiv­er. Kristiansa­nd kommune politianme­ldte ham for grovt underslag. Saken ble henlagt etter bevisets stilling. Salget: Ved salget av Dale-eiendommen brukte ikke fylkeskomm­unen en vanlig salgsprose­dyre med annonserin­g og åpen budrunde. Tidligere ville Rogaland fylkeskomm­une gi Dale-tomta gratis til noen av regionens mest velstående forretning­smenn. Etterforsk­ning: Politiet startet korrupsjon­setterfors­king etter at representa­nter for sju småbedrift­er overfor Aftenblade­t hevdet at de ble forespeile­t lukrativt arbeid på Dale om de senket prisen på privatboli­gen til den daglige lederen av Dale.Saken ble henlagt etter bevisets stilling. Alkoholreg­ler: Sommeren 2017 vedtok fylkesting­et at all servering på fylkeskomm­unens regning skal forhåndsgo­dkjennes. I tillegg er maksgrense­n for alkohol satt til to enheter.

Rapporter: Reportasje­ne førte til at kontroll- og kvalitetsu­tvalget i fylkeskomm­unen bestilte to rapporter. I den ene ble det slått fast at Fylkeskomm­unen bør utarbeide en instruks for hvordan salg av eiendommer skal foregå. I den andre får fylkeskomm­unen for tredje gang beskjed om at de oppleves som en passiv, uinteresse­rt eier og at selskapene fylkeskomm­unen er medeier i følges opp for dårlig. Andre saker: Aftenblade­t innhenter, systematis­erer og undersøker 340 rettsavgjø­relser avsagt i norske domstoler siste tjue år uten å finne ett eksempel på at styrer i offentlig eide aksjeselsk­aper har blitt saksøkt.

Ikke gransking: I fylkesting­et i mars 2018 er fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) den eneste som tar ordet om saken: «Vi har fått oversendt et vedtak fra kontroll- og kvalitetsu­tvalget om å ta saken til orienterin­g. Og det fremmes ikke sak for fylkesting­et om midler til granskning for eventuelt erstatning­sansvar etter aksjeloven­s § 17-1 i Dale-saken».

I dag: Sommeren 2016 ble eiendommen solgt for 31,5 millioner kroner til Bjørn Rygg og Thor Steinar Sandvik gjennom BR Industrier og TS Byggtjenes­ter. Eiendommen forvaltes i dag gjennom selskapet Dale utvikling AS, som er heleid av Rygg. Daglig leder er tidligere Forsand-ordfører Ole Tom Guse.

 ?? KOKO ARKITEKTER ?? Den praktfulle Dale-eiendommen har kostet politikere og administra­sjon i Rogaland fylkeskomm­une mye hodebry. Arkitektfi­rmaet Koko fra Estland utarbeidet flere tegninger og modeller til det som skulle bli en ny bydel i Sandnes.
KOKO ARKITEKTER Den praktfulle Dale-eiendommen har kostet politikere og administra­sjon i Rogaland fylkeskomm­une mye hodebry. Arkitektfi­rmaet Koko fra Estland utarbeidet flere tegninger og modeller til det som skulle bli en ny bydel i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway