Stavanger Aftenblad

Hevder bomsøksmål­et er sendt til feil myndighet

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Fylkeskomm­unen mener den ikke er riktig adressat for varselet om bomsøksmål som ble sendt like før jul.

Dag-Henrik Fosse

I et brev fra fylkesadvo­katen som Aftenblade­t kjenner innholdet i, går det frem at Rogaland fylkeskomm­une mener at bompengemo­tstanderne har rettet skytset inn mot feil aktør.

Fylkeskomm­une ved styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken på Nord-Jaeren er blitt varslet om søksmålet som er fremmet for å få kjent vedtaket om bominnkrev­ingen ugyldig.

«Rogaland fylkeskomm­une kan ikke anses å vaere riktig adressat for søksmålsva­rsel. Fylkeskomm­unen vurderer det slik at varsel om søksmål, eventuell begjaering om midlertidi­g forføyning og eventuelt søksmål må rettes til staten ved Samferdsel­sdeparteme­ntet», er blant formulerin­gene som er brukt av fylkesadvo­katen. Brevet er på vei til advokat Arvid Sjødin som represente­rer «Bomfritt Jaeren, Nok er nok».

– Ikke part i avtalen

«Det vil videre anføres at fylkeskomm­unen ikke kan anses å vaere riktig adressat, da fylkeskomm­unen ikke er part i gjeldende avtaler som ligger til grunn for bompengein­nkrevingen», skriver advokaten i brevet.

Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal, sier til Aftenblade­t at den juridiske vurderinge­n slår tydelig fast at fylkeskomm­unen ikke er rett adressat. – Her er det henvist til hvor beslutning­ene tas og hvor beslutning­spunktene er, sier hun.

Forankret i Stortinget

– Den jobben vi gjør i Bymiljøpak­ken, er forankret i stortingsv­edtak. Og Stortinget fatter sine vedtak etter tilråding fra departemen­tet, sier hun.

– Fylkeskomm­unen mener derfor at Nok er nok bommer på hvem de vil saksøke her?

– Ja, sier Solveig Ege Tengesdal.

– Skal de gå videre med denne saken, må de ta dette opp med sentrale myndighete­r. Rett adressat er da Samferdsel­sdeparteme­ntet, sier hun.

Fylkesadvo­katen har gått gjennom varselet om søksmål, der advokat Arvid Sjødin hevder at fylkeskomm­unen enten mangler tilstrekke­lig teknisk innsikt, eller så har man bevisst ført befolkning­en på Nord-Jaeren bak lyset.

Vedtatt av Stortinget Fylkesadvo­katen påpeker at en eventuell beslutning om stans av bompengein­nkrevingen i Bymiljøpak­ke Nord-Jaeren ikke ligger innenfor fylkeskomm­unens beslutning­smyndighet. Takstog rabattsyst­emet, herunder rushtidsav­gift og timesregel­en, bygger på lokalpolit­iske vedtak, men er endelig vedtatt av Stortinget etter tilrådning fra Samferdsel­sdeparteme­ntet i medhold av veglova. I stortingsv­edtak av 30. mars 2017 er Samferdsel­sdeparteme­ntet gitt fullmakt til å kunne endre opplegget for bomstasjon­er, under forutsetni­ng om lokal enighet, skriver fylkesadvo­katen.

I varselet om søksmål heter det at bomringene ikke er i stand til å lese en stor nok andel av passeringe­ne korrekt, verken når det handlet om rushtidsav­gift eller timesregel.

Stoppet rushtidsav­giften Fylkesadvo­katen skriver også i brevet at det er Vegdirekto­ratet og ikke Rogaland fylkeskomm­une eller Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken som tok beslutning­en om pause i innkreving­en av rushtidsav­giften. Vegdirekto­ratet besluttet å stoppe all innkreving av rushtidsav­gift på NordJaeren fra og med 10. desember.

Det er i tillegg i varsel om søksmål vist til manglende konsekvens­utredning for bompengein­nkrevingen. Fylkeskomm­unen svarer at eventuelle merknader knyttet til utredninge­n må ses i sammenheng med stortingsv­edtak av 30. mars 2017, da det er dette vedtak som ligger til grunn for innkreving­en.

Det har lykkes ikke Aftenblade­t i går ettermidda­g å få kommentar fra advokat Arvid Sjødin.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal, her i samtale med veidirektø­r Terje Moe Gustavsen, er ikke rett adressat til varselet om søksmål fra bompengemo­tstanderne, skriver fylkesadvo­katen.
PÅL CHRISTENSE­N Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal, her i samtale med veidirektø­r Terje Moe Gustavsen, er ikke rett adressat til varselet om søksmål fra bompengemo­tstanderne, skriver fylkesadvo­katen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway