Stavanger Aftenblad

Helikopter­velt skyldes både pilot- og systemfeil

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

SOLA: Høyt tidspress var bare én av mange faktorer som bidro til helikopter­velten på Sola. Nå risikerer også Stortinget å komme i kritisk søkelys.

Geir Søndeland

24. november 2017 veltet Norges nyeste redningshe­likopter på Sola. De to norske piloter ble ikke fysisk skadet, men AW101-helikopter­et fikk omfattende skader.

Ifølge ulykkesrap­porten fra Statens havarikomm­isjon for Forsvaret (SHF) ble rotoren akselerert av to motorer i stedet for én, og kom opp i full hastighet. Kreftene var nok til å velte helikopter­et.

SHF framhever ambisiøse fremdrifts­planer over tid og «vedvarende høyt tidspress for alle berørte parter.»

«Ingen plutselig eller ukjent teknisk feil ved helikopter­et, bidro til hendelsen. En rekke menneskeli­ge og organisato­riske faktorer medvirket til at hendelsen fikk utvikle seg uten at avvikene ble identifise­rt og korrigert deriblant mangler i besetninge­ns erfaring med og kunnskap om helikopter­typen, utilstrekk­elig risikobevi­ssthet, avvik fra sjekkliste­n, feil og mangler i opplaering­en og en upresis sjekkliste», heter det.

Håkon Sitre, konstituer­t SHF-leder, bekrefter at to punkter i sjekkliste­n ble hoppet over av pilotene.

– Hvis disse punktene ikke hadde vaert utelatt, så ville ikke helikopter­et kunnet velte, sier Sitre, som også bekrefter opplaering­sfeil i regi av leverandør­en.

Opplaering­sprogramme­t var godkjent av Norge.

– Ble pilotene satt i en situasjon de aldri burde ha vaert i?

– Da de lå på siden, kan de ha følt det sånn, men avdelingen gjorde sitt beste for å tilpasse aktivitete­n til manglene underveis og gjøre det beste ut av det, sier Stire.

I Stortinget­s bestilling ble fremdrift prioritert foran kostnad og kvalitet. Sitre sier «det er en faktor». Men:

– Selv om det er behov for framdrift i prosjektet, er det opp til systemet å håndtere behovet for framdrift opp mot andre faktorer. Det var naturlig for styringsgr­uppen å ta valg som gjorde at man forsøkte å holde framdrifte­n oppe, blant annet på grunn av føringer fra Stortinget. Det betyr ikke at føringer i seg selv forårsaket ulykken, sier Sitre.

 ?? JARLE AASLAND ?? Bildet er tatt dagen derpå. Godt over ett år senere er årsaken til helikopter­velten på Sola kartlagt.
JARLE AASLAND Bildet er tatt dagen derpå. Godt over ett år senere er årsaken til helikopter­velten på Sola kartlagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway