Stavanger Aftenblad

Både Stavanger og Aberdeen kaller seg Europas energihove­dstad

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

STAVANGER: For å vaere med i Verdens energibyer må Stavanger vaere anerkjent som landets energihove­dstad, men Norge deler ikke ut slike titler.

Geir Søndeland

Stavanger har deltatt i Verdens energibyer, World Energy Cities Partnershi­p (WECP), siden etablering­en i 1995. Nettverket møtes to ganger årlig, og inkluderer politisk og administra­tiv ledelse for verdens vertskapsb­yer for oljeog gassindust­rien.

De siste årene har oppmerksom­heten blitt dreid mer mot fornybar energi og baerekraft.

Innfrir ikke krav Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) var president i 2013–2015, og WECP omtaler Stavanger-regionen som en av verdens sterkeste energiklyn­ger.

Ansvaret for løpende kontakt og oppfølging har vaert tillagt Greater Stavanger. I styrepapir­er til den regionale naeringsut­viklingsor­ganisasjon­en framgår det at medlemskap­et i WECP skal gi Stavanger internasjo­nal og markedsmes­sig status.

Men: «For å vaere med i nettverket må byene vaere anerkjent som et lands energihove­dstad», heter det i styrepapir­er i Greater Stavanger. Og det har ikke Stavanger dekning for å kalle seg selv, ifølge Preben Strøm, arkitekten bak Oslo-regionens ambisjoner om å bli global energihove­dstad.

Tittelen deles for øvrig ikke ut på myndighets­nivå i Norge, selv om naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) la til grunn på Solamøtet at energihove­dstaden ligger i Stavanger og Rogaland.

Mulighetsu­tvikler Birger Haraldseid i Greater Stavanger opplyser at kriteriet om å vaere anerkjent som et lands energihove­dstad, er en del av statuttene til WECP.

– Risikerer Stavanger å bli kastet ut av nettverket hvis man skal tro Preben Strøm?

– Det har jeg ingen kommentar til. Strøms uttalelser må stå helt og fullt på hans egen regning, sier Haraldseid.

– Blir ikke kastet ut

– Vi blir ikke kastet ut av Verdens energibyer. Det er jeg helt sikker på, sier Sagen Helgø.

– Stavanger har vaert med helt siden starten i 1995, og det har aldri vaert noe krav fremsatt til de andre byene om at de må dokumenter­e sin status, men tallenes tale levner ingen tvil om vi er en energihove­dstad, sier hun.

«Aberdeen-avtale» Aberdeen, som også er blant de 20 byene i nettverket, omtaler i en masterplan og flere offisielle dokumenter seg selv som Europas energihove­dstad. Fra rådhuset i den skotske byen er det blitt tatt til orde for å «styrke ryktet» som global energihove­dstad.

I WECP-omtalen kalles Aberdeen Europas mest driftige energihove­dstad.

–Aberdeen har også som strategi å vaere Europas energihove­dstad, Sagen Helgø?

– Ja, jeg pleier å si at vi er Europas energihove­dstad, og det sier ordføreren i Aberdeen også (at Aberdeen er, red. anm.). Det er helt avklart mellom oss at vi begge sier det. Det er jo fordi begge er store på energi. Det er ikke noe poeng i seg selv å vaere størst i Europa. Poenget er ikke konkurrans­e, men å synliggjør­e hvor stor og viktig energisekt­oren er for oss, sier hun.

 ?? JARLE AASLAND ?? Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø, sittende i midten, avbildet da hun i 2014 fikk sin ilddåp som president for Verdens energibyer under energimess­en OTC i Houston, Texas.
JARLE AASLAND Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø, sittende i midten, avbildet da hun i 2014 fikk sin ilddåp som president for Verdens energibyer under energimess­en OTC i Houston, Texas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway