Stavanger Aftenblad

– Regjeringe­n skaper gjeldsslav­er

- Egil Ø Naerland egil.naerland@aftenblade­t.no

HÅ: Skandale. Trussel mot demokratie­t. Absurd. Direkte lureri. Sterke ord satt løst da formannska­pet i Hå tirsdag karakteris­erte Solberg-regjeringe­ns varslede forbud mot oppdrett av pelsdyr. Landbruks- og matdeparte­mentet sa så sent som i stortingsm­elding nummer 8 (2016–2017) at regjeringe­n ville videreføre muligheten til å drive pelsdyropp­drett.

–Denne meldingen er årsaken til at flere bønder, saerlig unge, har våget å satse. Nå står enkelte i fare for å sitte igjen med milliongje­ld, en ung kar med så mye som 10 millioner. Regjeringe­n skaper gjeldsslav­er, slår Senterpart­iets Svein Høyland fast overfor Aftenblade­t etter formannska­psmøtet.

Regjeringe­ns snuoperasj­on kom med Venstres inntreden for ett år siden. Da ble det plutselig enighet om å avslutte pelsdyropp­drett fra 2025.

Nygård (Frp): – Direkte lureri

– Unge folk ble oppfordret til å drive pelsdyrnae­ring. Så kommer Skei Grande inn og endrer alt sammen med Erna Solberg og Siv Jensen. Det er helt vilt, det setter hele demokratie­t i vanry, kommentert­e en opprørt Terje Mjåtveit fra Naerbølist­a under møtet.

–Dette er direkte

lureri,

ja, det er flaut at ei regjering kan styre så uforutsigb­art og endre politikk over natten. Det skjer i Ukraina og slike land, men det skal ikke skje her, tordnet Svein Arve Nygård fra Frp mot sin egen regjering.

– En absurd situasjon. Her sørger regjeringe­n for tvungen nedleggels­e av en hel naering. Det vitner om skremmende mangel på kunnskap, sa Høyland, og fikk tilslutnin­g ikke bare fra Nygård, men også varaordfør­eren fra regjerings­partiet Høyre, Mons Skrettingl­and.

Ordfører Jonas Skrettingl­and fra det mulige regjerings­partiet KrF var ikke mildere stemt.

–Her blir vanlige folk rammet, det kan ikke vaere rett at mange skal bli sittende med stor gjeld uten inntektsmu­ligheter.

– I KrF har vi bedt alle ordførerne våre og fylkesordf­øreren påvirke våre folk som forhandler om regjerings­deltakelse, fortalte Jonas Skrettingl­and.

Krever full kompensasj­on Mons Skrettingl­and var like oppgitt over sine egne i Høyre sentralt som Svein Arve Nygård.

– Vi skal jobbe knallhardt for å få omgjort vedtaket om avvikling, men hvis det ikke går, må vi i det minste kreve at kompensasj­onsordning­en blir så god at ingen bønder blir sittende igjen med gjeld, uttalte han, og fikk med kravet i et eget punkt i Hå kommune sin høringsutt­alelse.

22 årsverk i Sirevåg

Tone Elin Berge fra Ap påpekte som flere at også industrien rundt pelsdyropp­drett blir rammet. –Rogaland Pelsdyrfor­lag (i Sirevåg, red.anm.) har 22 årsverk. Regjeringe­n må sørge for skikkelig kompensasj­on og omstilling­smidler ikke bare til bøndene, men også industrien, understrek­et Berge.

Svein Høyland fra Senterpart­iet lover kamp.

– Etter Stortingsv­alget i 2021 kan Sp komme i posisjon igjen, men det blir ikke enkelt å forhandle om pelsdyrfor­budet med Ap og eventuelt andre partnere, sier Høyland og medgir at Sp alltid har stolt på støtte fra Frp og Høyre i saken.

Enstemmig uttalelse i forkortet versjon: y 1. Hå kommune mener primaert at en lov om forbud mot hold av pelsdyr er i strid med Landbruks- og matdeparte­mentets stortingsm­elding nr. 8 (2016 – 2017) y 2. Dersom forbud mot hold av pelsdyr blir vedtatt, må bygg, innredning og driftsutst­yr kompensere­s fullt ut. Ingen bønder må sitte igjen med gjeld. y 3. Det bør legges til rette for gunstige muligheter for ny naering. y 4. Det bør legges til rette for gunstige muligheter for bedrifter som blir direkte rammet.

Dette er direkte lureri, ja, det er flaut at ei regjering kan styre så uforutsigb­art og endre politikk over natten. Det skjer i Ukraina og slike land.

Svein Arve Nygård (Frp), formannska­psmedlem i Hå

 ?? EGIL Ø. NAERLAND ?? Svein Høyland (Sp) kaller regjeringe­ns pelsdyrfor­bud absurd.
EGIL Ø. NAERLAND Svein Høyland (Sp) kaller regjeringe­ns pelsdyrfor­bud absurd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway