Stavanger Aftenblad

Langspurt for å sikre norsk plass i Sikkerhets­rådet

-

NEW YORK: Norge satt sist i Sikkerhets­rådet for nesten 20 år siden. Regjeringe­n mener at tiden er moden for en ny runde, og ambassadør Mona Juul skal lede arbeidet i felten ved FNhovedkva­rteret.

Ambassadør­en ble utnevnt i september, men tiltrådte først ved årsskiftet. FNs generalsek­retaer António Guterres har mottatt akkrediter­ingspapire­ne og hilste mandag Mona Juul velkommen. Norge har tradisjone­lt mange innsatsomr­åder i FN, og mye av det daglige arbeidet innebaerer en videreføri­ng av løpende prosesser.

Men det høyeste prioritert­e arbeidet for den norske FN-delegasjon­en, med ambassadør Juul i spissen, er å overbevise tilstrekke­lig mange medlemslan­d om at Norge har mye å tilføre og vil kunne bidra positivt til arbeidet i Sikkerhets­rådet.

Norge konkurrere­r med Irland og Canada om en av de roterende plassene for perioden 2021–2022. Valget skjer i juni 2020, og det innevaeren­de året vil bli preget av den norske «valgkampen».

Presentere Norge

– Vi skal presentere Norge overfor de andre medlemslan­dene og vise hva Norge står for og kan bidra med i Sikkerhets­rådet, sier Mona Juul.

Hun understrek­er at det er mange ansatte, både i Utenriksde­partemente­t, ved de norske ambassaden­e og på delegasjon­skontoret i New York, som er involvert i kampanjen. Men delegasjon­en har en spesiell rolle.

Utenriksde­partemente­t beskriver Sikkerhets­rådet som verdens viktigste organ for internasjo­nal fred og sikkerhet. Norge ønsker en plass for å ivareta nasjonale og globale interesser, bidra til fred og konfliktlø­sning og støtte den regelstyrt­e verdensord­enen som har tjent landet i over 70 år, heter det i begrunnels­en.

Fra brexit til FN

Juul kommer fra stillingen som ambassadør i London, der brexit-prosessen og Storbritan­nias framtidige forhold til EU og Norge tok mesteparte­n av oppmerksom­heten.

Juul har tidligere vaert nestkomman­derende ved FN-delegasjon­en. Hun har også vaert ambassadør i Israel, ekspedisjo­nssjef i UD og statssekre­taer samme sted under Jens Stoltenber­gs første regjering. Juul og ektemannen Terje Rød-Larsen var blant norske politikere og diplomater som var sterkt involvert som tilrettele­ggere for den såkalte Oslo-avtalen som ble undertegne­t av Israel og PLO i Washington i 1993.

Allerede neste uke får den nye FN-ambassadør­en sin første praktiske øvelse i Sikkerhets­rådet. Tirsdag 22. januar er det åpent møte med debatt om Midtøsten, og Mona Juul skal framføre Norges innlegg.

Sverige som modell

Sverige har nettopp avsluttet sin toårsperio­de i Sikkerhets­rådet og står ifølge den nye ambassadør­en som et eksempel for hvordan det skal jobbes i verdensorg­anisasjone­n.

– Vi så det nå senest før årsskiftet. Sverige var pådriver for å få til en resolusjon om humanitaer tilgang i Syria og for fredssamta­lene om Jemen i Stockholm. Dette er et veldig godt eksempel på at land som de nordiske, og Sverige i dette tilfellet, virkelig kan ha en innflytels­e, sier Juul.

Det er til sammen 15 medlemmer i FNs sikkerhets­råd. De fem faste landene er Kina, Russland, Frankrike, Storbritan­nia og USA. I tillegg blir ti land valgt for to år av gangen.

ECOSOC

Ytterliger­e oppgaver venter om et halvt år. Da overtar Norge presidents­kapet for FNs økonomisk og sosiale råd (ECOSOC), etter å ha hatt rollen som visepresid­ent.

– Det er naturlig at Norge tar sin del og leder rådet en periode. Det markerer at den delen av FNs virksomhet er veldig viktig for å oppnå baerekraft­målene. Det er veldig lenge siden vi gjorde det sist gang (1956), sier Juul.

ECOSOC har hovedansva­r for det økonomiske og sosiale feltet og er et av hovedorgan­ene i FN, i tillegg til generalfor­samlingen og sikkerhets­rådet. (NTB)

 ?? PONTUS HÖÖK/NTB SCANPIX ?? Norges nye FN-ambassadør i New York, Mona Juul, her i FNs sikkerhets­råd.
PONTUS HÖÖK/NTB SCANPIX Norges nye FN-ambassadør i New York, Mona Juul, her i FNs sikkerhets­råd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway