Stavanger Aftenblad

Foreldre mot nye ungdomstre­nder

- Cille Ihle Bystyrerep­resentant i Stavanger (H)

STAVANGER: Det siste året har vi kunnet lese i avisene om noen grove voldsepiso­der blant ungdom. Både politiet og de av kommunens folk som er tett på, advarer om et røffere ungdomsmil­jø, en lavere terskel for vold og en økende aksept for rusmidler. Ungdommen bruker sosiale medier til å avtale slåsskampe­r og til å legge ut film av volden. Det som har uroet mest er, at det er flere til stede, enten som heiende tilskuere til et oppgjør, eller som en av mange som filmer det som skjer med mobilen. Heldigvis får politiet ofte tips, og kan avverge volden. Heldigvis tar noen ansvar, enten det er unge eller foreldre. Fortsett med det!

Bruker sosiale medier

Ungdommen bruker også sosiale medier til å avtale kjøp og bruk av narkotika. Hasj er bare en Snapchat-melding unna. De politiske ungdomspar­tienes flørting med legaliseri­ng av narkotika kan tyde på at det er en gryende aksept for bruk av rusmidler, og en gjennomgåe­nde holdning om at «det er jo snart lovlig allikevel». Senest Unge Høyre som med sitt siste utspill ønsker testing av russens medbrakte narkotika for å forsikre seg om at stoffet er «trygt». Når i alle dager ble bruk av tunge narkotiske stoffer omtalt som «trygt»? Godt at moderparti­et raskt var ute for å sette ungdommen på plass.

Der har ikke alle partier vaert like tydelige. Intensjone­n i forslaget deres følger et gammelt mantra: Om vi ikke kan stanse bruken, bør vi i det minste sørge for at brukerdose­n er trygg. Mantraet har gitt oss gode ting som sprøyterom og gratis brukerutst­yr. Men det må vaere forskjell på tunge narkomane og våre unge lovende. Man skal ikke kunne sjekke hasjen eller MDMA-en sin, før et russetreff eller en festival, som om man sjekker seg for kjønnssykd­ommer. Intensjone­n er nobel, signaleffe­kten derimot fryktelig.

Trendene må tas på alvor

Disse nye ungdomstre­ndene er vi nødt til å ta på alvor. Ja, ungdom skal sprenge grenser, vaere i opposisjon til sine foreldre og markere seg som individer. Og vi foreldre skal gi ungdommen tillit, vise forståelse og huske på at kua selv var kalv. Men denne kua gresset på en helt annen eng. Volden i dag er grovere og terskelen for voldsbruk lavere enn da jeg var ung. Nå blir alt festet til en «filmrull» som kan følge en i mange år.

Narkotika er mer utbredt, og mens foreldrege­nerasjonen kunne gå gjennom tenårene uten å se snurten av ulovlige stoffer, blir flere av våre ungdommer utsatt for dette så altfor tidlig. «Skal vi ta en blås før trening?». Er våre unge klar for å unngå den kriminelle handlingen som narkotikab­ruk faktisk er, når oppfatning­en blant ungdommer flest er at samfunnet beveger seg mot legaliseri­ng?

Møtte opp i hopetall

Høyres Sissel Hegdal Knutsen og Ann Kristin Bruns fra KrF inviterte i februar i fjor til folkemøte om den økte ungdomskri­minalitete­n i Hinna bydel. Møtet var fullpakket. Foreldrene på Hinna møtte opp i hopetall for å få mer informasjo­n om hvilket ungdomsmil­jø som spredte frykt i bydelen. Dette viser at behovet for møteplasse­r er stort, og at foreldre i Stavanger er opptatt av hva de unge driver med. Politisk skal dette vaere en prioritert oppgave. Derfor satte også flertallsp­artiene av tre millioner kroner til strakstilt­ak mot disse nye ungdomstre­ndene i sitt budsjett for 2019. Her må det handles!

Og vi skal gjøre mer. Stavanger Høyre følger etter våre gode partikolle­ger i Time, Sola og Hå, og er godt i gang med planleggin­gen av et arrangemen­t som har fått bred omtale i avisene, og blitt veldig godt mottatt av innbyggern­e i nevnte kommuner. Budskapet er enkelt. Narkotika er aldri «trygt», og selv om det har «gått bra med deg» kan det gå så forferdeli­g galt med utrolig mange andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway