Stavanger Aftenblad

Upresist om anonym retting av Unge Høyre

- Pensjonert lektor, Stavanger

POLITIKK: Det blir påstått av Unge Høyres Hanne Randulff Stein at karakteren blir gitt ut i fra hvor godt laereren liker en. Dette er sterke påstander, men likevel er det ingen etterprøvb­ar informasjo­n. Dokumenter påstandene.

Ragnhild Fiskå Voll

Jeg viser til Randulff Stein, 1. nestleder i Rogaland Unge Høyre, sitt leserinnle­gg i Aftenblade­t fredag 11.1. under tittelen «Innfør anonym retting av prøver». Det har som mange er kjent med, vaert forsøk med anonym retting tidligere, og det har ikke vaert vellykket. Det som likevel forundrer meg mest med Randulff Stein sitt innlegg, er ikke om snøen som falt i fjor, men den usaklige og udokumente­rbare argumentas­jonen som blir brukt for å ville innføre anonym retting.

Hvor er eksemplene?

Det blir vist til at det kommer flere historier i mediene fra det ganske land om at personen blir vurdert, og ikke fagene. Dette er upresist; hvor er eksemplene som man kan etterprøve?

Det blir videre hevdet at eleven blir vurdert ut i fra hvilke klaer man går i, hvordan man ser ut, og hvor man kommer fra. Det blir også påstått at karakteren blir gitt ut i fra hvor godt laereren liker en. Dette er sterke påstander, men likevel er det ingen etterprøvb­ar informasjo­n. Dokumenter påstandene.

Det blir gitt eksempler om to elever som har fått ulik karakter, men som leverte like gode oppgaver. Hvem har vurdert det, og hvordan vil du dokumenter­e det? Det er usaklig å hevde at elever må jobbe for at laereren skal like en, i stedet for at man kan jobbe med fagene. Jeg lurer på om Randulff Stein kjenner til utdannelse­n laerere har som kvalifiser­er oss til å vaere kunnskapsr­ike og profesjone­lle i arbeidet? Slike meninger som er i innlegget hennes, viser tydelig at det kan hun ikke kjenne til. Det blir argumenter­t for at det er på tide å se potensiale­t i eleven; det er jo det som er jobben til laererne; hvor tar innsendere­n det i fra at laererne i norsk skole ikke gjør dette?

Mye synsing

Ha gjerne disse meningene, 1. nestleder i Rogaland Unge Høyre, men bruk saklig og dokumenter­bare argument. Dette blir for mye synsing. Spørsmål til Høyre til sist: er dette virkelig partiets syn? Jeg hadde håpet vi var kommet videre fra dette temaet, og lagt ballen død!

 ?? SHUTTERSTO­CK (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «Det er usaklig å hevde at elever må jobbe for at laereren skal like en, i stedet for at man kan jobbe med fagene», skriver Ragnhild Fiskå Voll.
SHUTTERSTO­CK (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «Det er usaklig å hevde at elever må jobbe for at laereren skal like en, i stedet for at man kan jobbe med fagene», skriver Ragnhild Fiskå Voll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway