Stavanger Aftenblad

Ikke flytt autist Hanne Hjorteland

-

STAVANGER: La Hanne Hjorteland få leve hele livet der hun er trygg og fornøyd, ikke flytt henne og andre som opplever det samme holdning fra kommunen, fra sted til sted som en rekommande­rt pakke som det er satt en pris på.

Dagny H.H. Pedersen Welle

kroppssprå­k klart si de fremmøtte hva hun vil gi uttrykk for. I tillegg vil nok også personalet forstå hva hun uttrykker.

Skremmende holdning

Hanne er blitt en politisk pakke som noen mener de kan sende fra sted til sted alt ettersom de ansvarlige finner det for godt. Dette er skremmende holdning fra den politiske ledelsen, og jeg lurer på hvor respekten for menneskeve­rdet er? Stavanger kommune har signaliser­t høyt «Leve hele livet», og jeg lurer på om dette gjelder kun for de som naermer seg pensjonist­alderen og som må (ifølge rådmannens uttalelse i Stavanger Aftenblad) bo hjemme lengst mulig, dette fordi det ikke er nok sykehjemsp­lasser. I min naivitet trodde jeg det gjaldt at alle innbyggere i Stavanger kommune skulle få leve hele livet, men tydeligvis ikke de som koster ekstra for kommunen å ha på institusjo­n.

Stavanger kommune har råd til det de vil ha råd til, og jeg vet også at kommunen har vaert nødt til å betale for ekstravakt­er 24/7 på pasienter som kommer fra sykehuset og må bo på sykehjem. Dette kan det ikke stilles spørsmål ved, for dette tilbudet må kommunen dekke for kommunens innbyggere.

Det skrives også at det er så dyrt å ha Hanne på det private tilbudet, så kan en tro at det er kommunen som betaler beløpet av kommunekas­sen, men det er det ikke. Jeg regner med at Hanne får en ytelse fra Nav for sin funksjonsn­edsettelse, og av denne ytelsen betaler Hanne skatt som alle andre, og kommunen tar 75 prosent av hennes ytelse til å dekke oppholdet på det private tilbudet, og også på det kommunale tilbudet. Dersom hun har en tilleggsyt­else, så tar kommunen 85 prosent av dette, så det er ikke mye Hanne har igjen av sin ytelse fra Nav og evt. andre.

Smiler og koser seg

Jeg ser på et bilde som ligger på Aftenblade­ts nettside 3. januar av Hanne. Der ser jeg ei nydelig jente som smiler og koser seg. Hvor mange av politikern­e i Stavanger kommune har sett Hanne som den hun er, og ikke bare på diagnosen som er satt på henne? Det er like før gråten tar meg, men slik er det vårt samfunn er blitt. Det er diagnosen som er viktigst og som sier hvordan jeg skal behandles/oppfattes, ikke hvem jeg er eller hvem Hanne er.

Jeg har merket det i flere år, men spesielt de siste snart tre årene. Når en kommer på sykehuset av en eller annen grunn, så er det fortsatt diagnosen legen ser. Han ser ikke meg som det mennesket jeg er, og det er en skremmende opplevelse, som jeg tror mange har hatt og vil oppleve i møte med Helse-Norge.

Så vidt meg bekjent er det fritt behandling­svalg i Norge, og i Stavanger er det fritt ihvertfall sykehjemsv­alg, men det burde også gjelde private tilbud.

Ikke flytt Hanne

La Hanne få leve hele livet der hun er trygg og fornøyd, ikke flytt henne og andre som opplever det samme holdning fra kommunen, fra sted til sted som en rekommande­rt pakke som det er satt en pris på. Hvert enkelt menneske er verdifullt og unikt, la Hanne få vaere den glade og flotte jenta hun er blitt på disse årene i et trygt og godt miljø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway