Stavanger Aftenblad

Skal denne båten følge omtrent samme regler som Tau-ferja?

- Jo.fridstrom@aftenblade­t.no

FINNØY: Leirskoler og små aktører som driver opplaering om kystkultur og sjøvett, mener regelverke­t er for stramt. Nå skal det mykes opp. Men ikke alle slipper jubelen løs.

Jo Fridstrøm

På et båtbyggeri på Finnøy står en 36 fots båt i snødrevet. Den får litt beskyttels­e av et tak, men det er ingen vegger som gir ly. B«Tyra» er en rekonstruk­sjon av de gamle vikingbåte­ne, bygget etter en tusen år gammel tradisjon. «Tyra» har plass til 14 roere. Fylles den helt opp, må Egil Rossavik følge det samme regelverke­t som et passasjers­kip.

– Jeg ønsker å ha med folk som vil laere seg å ro og om den gamle kulturen. Men det er urimelig at det skal stilles samme krav til en tradisjons­båt som har med seg skoleklass­er en kjapp tur, som til et passasjers­kip, sier vikingbåte­ntusiast Egil Rossavik.

Et nytt forslag til regelverk har høringsfri­st 15. mars. Forslaget vil blant annet gjøre det lettere for aktører som leirskoler å drive opplaering på sjøen. Men forslaget omfatter bare båter opptil 24 meter, og maks 25 hestekreft­er. I tillegg kan det bare vaere inntil 12 personer om bord.

Egil Rossavik har flere båter som utfordres av det nye regelverke­t. «Tyra» kan altså ikke fylle opp alle 14 plassene. Han har også en seilbåt som både har for mange plasser og for stor motor,

– Det er synd. Når vi har med oss skoleklass­er og andre som ønsker å laere seg om seiling, setter vi strenge krav til sikkerhet. Vi leier blant annet inn redningsbå­ter for å passe på, og vi drar aldri langt ut fra vannkanten. At motoren, som vi ikke engang bruker, har noen ekstra hestekreft­er, bør ikke ha noe å si.

Lovverket ser på denne virksomhet­en som naeringsvi­rksomhet. Men drar Rossavik ut på sjøen med et båtlag eller noen venner, trenger han ikke å følge det samme regelverke­t.

– Slik jeg forstår det nå, så kan jeg leie ut båten og da slipper de å følge disse reglene. Men dersom jeg er om bord så regnes det som naeringsli­v. Det vil ikke skape mer sikkerhet.

Trenger forbedring

Rådgiver i Forbundet Kysten, Mathilde Gabrielsen Vikene, er glad for at det er kommet forslag som skal gjøre det enklere for leirskoler og andre som driver opplaering i mindre båter.

– Vi er veldig glade for at Sjøfartsdi­rektoratet tar oss seriøst og åpner for å gjøre det lettere å drive opplaering på sjøen. Men vi ser at det enda er et par punkter i forslaget som gjør det vanskelig for noen. Vi skal derfor sende inn forslag til endringer, for at ikke for eksempel skøyter og seilbåter skal rammes unødvendig. De trenger flere enn 25 hestekreft­er, men har lav topphastig­het allikevel.

Åpne for tilbakemel­dinger Sjøfartsdi­rektoratet forstår

at det nye forslaget kan vaere frustreren­de for enkelte.

– Men vi har så langt fått veldig god respons på det nye forslaget. Ettersom dette er et forslag som er ute på høring, så kan det bli endringer når vi har klart det endelige regelverke­t, sier avdelingsd­irektør for kommunikas­jon i sjøfartsdi­rektoratet, Dag Inge Aarhus.

Innen sommeren

Samtidig forteller Aarhus at Sjøfartsdi­rektoratet nå har startet med arbeid med et nytt forlag som skal dekke tradisjons­båter.

– Vi jobber nå med et nytt forslag som vil dekke trebåtvirk­somhet, som gamle vikingbåte­r. Vi håper vi kan ha det klart innen sommeren.

Når Rossavik for høre at Sjøfartsdi­rektoratet er i gang med et forslag som skal gjelde for hans båter, blir han glad. Han er likevel ikke overbevist om at alt blir løst.

–Det er godt at noe endelig skal gjøres. Likevel er jeg redd Sjøfartsdi­rektoratet ikke er villige til å gjøre kompromiss­er med tanke på antall personer i båten.

 ?? PRIVAT ?? Båten «Tyra» under innspillin­g av en reklamefil­m for det amerikansk­e fotballage­t Minnesota Vikings.
PRIVAT Båten «Tyra» under innspillin­g av en reklamefil­m for det amerikansk­e fotballage­t Minnesota Vikings.
 ?? JO FRIDSTRØM ?? Egil Rossavik har vaert fasinert av vikingskip hele livet, og har drevet aktivt med å bevare kulturen i over 30 år.
JO FRIDSTRØM Egil Rossavik har vaert fasinert av vikingskip hele livet, og har drevet aktivt med å bevare kulturen i over 30 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway