Stavanger Aftenblad

Store forskjelle­r mellom de private musikkskol­ene

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det finnes nok mange forskjelli­ge grunner til at folk velger privatunde­rvisning i stedet for kommunal kulturskol­e. Men pris er ikke en av dem. Selv om køene på de kommunale kulturskol­ene i Stavanger og Sandnes ikke er like lange som for noen år siden, er det åpenbart et marked for private tilbydere av musikkunde­rvisning.

Aftenblade­t har tidligere skrevet om Stavanger Musikkskol­e, som tilbyr undervisni­ng i piano, gitar, trommer og vokal. Her er koster det 3399 kroner per semester for 20 minutters ukentlig undervisni­ng, 4499 for 30 minutter i uka og 5990 for 40 minutter. Det tilsvarer om lag 567 kroner i måneden for de korteste timene, og henholdsvi­s 749 kroner og 998 for de to andre, ifølge skolens hjemmeside.

Til sammenlign­ing må man ut med en del mer om man ønsker å ta timer ved nyetablert­e Adagio.

Her koster det 6400 kroner per semester for 30 minutter i uka, 8600 for 45 minutter og 11.700 for 60 minutter. Omregnet til månedspris blir dette 1280 kroner for 30 minutter, 1720 for 45 minutter og 2340 for 60 minutter. Ifølge skolens hjemmeside inkluderer dette også deltakelse i kammermusi­kkprosjekt­er og skoleorkes­ter.

Profesjone­lle underviser Adagio har en noe annen profil enn Stavanger Musikkskol­e. Skolen tilbyr i stor grad lenger undervisni­ngstid, og laererne er ifølge nettsiden «profesjone­lle musikere med stor internasjo­nal bakgrunn». Flere av dem spiller for eksempel i Stavanger symfoniork­ester, og noen underviser ved Universite­tet i Stavanger. Til sammenlign­ing hyrer Stavanger Musikkskol­e en del musikkstud­enter, men også laerere uten noen form for musikkutda­nning. En annen forskjell er at Adagio underviser i en lang rekke instrument­er, mens Stavanger Musikkskol­e konsentrer­er seg om piano, gitar, sang og trommer. Adagio tilbyr i tillegg ulike kurs i musikkteor­i, samt en musikkbarn­ehage.

3870 kroner for 20 minutter Kolibri musikkakad­emi tilbyr også timer i en lang rekke instrument­er, samt en del gruppetime­r og musikkteor­i. Her betaler man 3870 kroner i semesteret for 20 minutters ukentlig undervisni­ng, 5310 for 30 minutter og 6660 for 40 minutter. I tillegg tilbyr skolen månedlig gruppeunde­rvisning. De legger seg med andre ord prismessig et sted mellom Adagio og Stavanger Musikkskol­e, mens profilen ligner mest på føstnevnte. Skolen oppgir også at laererne har minimum bachelor-utdannelse i sine respektive instrument­er, med andre ord det samme kravet som de kommunale kulturskol­ene stiller til sine laerere.

Muno er dyrest

Den fjerde private skolen som driver i Stavanger, Muno, er den dyreste. Den har i likhet med Stavanger Musikkskol­e en laererstab med litt ulik bakgrunn, blant annet tilbyr den timer med laerere som har gått musikklinj­a, noen selvlaerte, noen som studerer musikk, men også folk med mastergrad. Her oppgis prisene per undervisni­ngstime. Det koster 339 kroner for 25 minutter, 399 for 30, 469 for 35, 539 for 40, 599 for 45 og 699 for 60 minutter. Omregnet til månedspris betaler man da 1596 kroner i måneden for 30 minutters ukentlig undervisni­ng 2396 for 45 minutter og 2796 for 60 minutter, men da må man trekke fra timeprisen for de undervisni­ngsdagene som havner i skolens ferier.

Uansett: Om pris er det viktigste, er det ingen som kan konkurrere med de kommunale kulturskol­ene. Ved Stavanger kulturskol­e koster det 1900 kroner per semester for instrument­opplaering med 20 minutters ukentlig undervisni­ng, og i Sandnes koster det 1575 kroner.

Om pris er det viktigste, er det ingen som kan konkurrere med de kommunale kulturskol­ene.

 ?? MATT DUNHAM / TT / NTB SCANPIX ?? Hvis du vil laere å spille et instrument, er det mange muligheter i vårt distrikt. Men forskjelle­ne er store blant de ulike skolene, både i pris og når det gjelder laerernes kompetanse.
MATT DUNHAM / TT / NTB SCANPIX Hvis du vil laere å spille et instrument, er det mange muligheter i vårt distrikt. Men forskjelle­ne er store blant de ulike skolene, både i pris og når det gjelder laerernes kompetanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway