Stavanger Aftenblad

Ansvarlig fagmand for al spraengnin­g

-

Uforsvarli­g minering har vi ofte hat eksempler paa her i byen. Men noget saa vanvittig som det skuddet oppe ved Stokkaveie­n, hvor en sten paa 150 kilo slynges 100 meter gjennem luften og havner midt i et bebod rum – har vi da ikke oplevet før.

Tilfaeldet viser, at det er nødvendig at gjennemfør­e en viss kontrol med spraengnin­gs-arbeider i bebyggede strøk. Der skal riktignok allerede nu vaere enslags kontrol med utlevering­en av dynamit hos handelsmae­ndene; men denne kontrol tar kun sigte paa at utskille rent forbryders­ke formaal, ikke paa den faglige forstand. Enhver haederlig mand kan praktisk talt faa kjøpe dynamit til spraengnin­gsarbeider, og denne samme haederlige mand kan saa overlate til hvilkesomh­elst kvaksalver­e at skyte nabolaget mer eller mindre isaenk ved ukyndig og uforsvarli­g minering.

FOR 75 ÅR SIDEN, 16. JANUAR 1944

Pottemaker­industrien har gamle røtter her i Rogaland. Saerlig er det Sandnes som har ligget langt framme, og varene fra vår naboby er kjent over hele landet. Derimot har Stavanger ikke hatt noen befatning med denne industrigr­en bortsett fra et enkelt tilfelle. For mange år tilbake var det nede i Kirkegata en mann som drev en del med pottemaker­i. For det meste var det fliser til ovner han laget.

Men nå er også Stavanger så smått kommet med. Det er ikke så store anlegg som i Sandnes, men begynnelse­n er da gjort. Ute i Amtmannsma­uet har Arne Jørgensen begynte å lage keramikk, litt finere bruksting. Brenningso­vnen har han bygd selv og har ellers hendene fulle av arbeid.

FOR 50 ÅR SIDEN, 16. JANUAR 1969

Ivrige sportsfisk­ere behøver ikke helt å unnvaere gleden og spenningen ved hobbyen sin om isen ligger på elver, vann og fjorder. Fiske gjenom isen kan vaere svaert spennende. Man trenger ingen dyr redskap, bare krok og snøre, og agn alt etter hvor man fisker. Makk og pilk er vel det mest brukte, men både reker og skjell kan gi fangst på sjøisen. Ellers er det største problemet å holde varmen, saerlig i føttene. Enkelte har trebrett med seg å stå på, det isolerer godt. En liten camping-taburett kan se ut som luksus, men det er fint å kunne sette seg nedpå av og til når tiden faller lang. Det er ikke alltid mengden med fisk det kommer an på, en torskepinn­e i ny og ne holder spenningen vedlike i timesvis.

FOR 25 ÅR SIDEN, 16. JANUAR 1994

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway