Stavanger Aftenblad

Jan Guillou 75 år

-

Den svenske journalist­en og forfattere­n Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou, er 75 år 17. januar.

Jan Guillou har fransk far og norsk mor. På grunn av farens franske opphav fikk han fransk statsborge­rskap ved fødselen. Siden 1975 har han vaert svensk statsborge­r.

Guillou har hatt stor suksess med en serie romaner om etterretni­ngsagenten Hamilton. Bøkene er oversatt til en rekke språk, og lagt til grunn for film og TV-produksjon­er. I tillegg har den historiske romanserie­n om korsfarere­n Arn Magnusson og hans innvirknin­g på historien til det svenske kongeriket vaert på bestselger­listene i flere land.

I 2004 gav han ut en spenningsr­oman fra rikmannsmi­ljøet i Stockholm. «Tjuvarnas marknad. Fienden innom oss» er en samfunnsak­tuell roman om terror i Sverige.

Sammen med en annen journalist og en tidligere etterretni­ngsagent ble han i 1974 dømt til ti måneders fengsel for en artikkel der flere forhold omkring den svenske etterretni­ngstjenest­en Informatio­nsbyrån ble avslørt. Denne saken førte til en stor og omfattende debatt om grensene for journalist­ikk og ytringsfri­het og om den svenske etterretni­ngstjenest­ens virksomhet.

Han er også kjent for sine kritiske reportasje­r for Sveriges Television.

På slutten av 1990-tallet stiftet Guillou det frittståen­de bokforlage­t Piratförla­get sammen med Sigge Sigridsson, Liza Marklund og kona Ann-Marie Skarp. Forlaget har også et norsk søsterforl­ag, Piratforla­get.

Jubilanten skriver regelmessi­g for svenske Aftonblade­t, og regnes som en av Sveriges viktigste offentlige debattante­r. I årenes løp har han stått fram med mye krass kritikk av samfunns- og medieutvik­lingen i Sverige, og Vesten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway