Stavanger Aftenblad

Viking HK håper på Blonz-effekt

-

STAVANGER: Stortalent­et Alexander Blonz (18) har fått mye oppmerksom­het i sitt første VM. Vikingtren­er, Joar Gjerde, mener unggutten har nytt godt av treningsku­lturen i Viking.

Vebjørn Olsen

Landslagst­rener, Christian Berge, beskrev Blonz som en spiller med x-faktor og en vanvittig treningsku­ltur da han tok ut VMtroppen i desember. X-faktoren har supertalen­tet allerede vist fram under de første VM-kampene.

Joar Gjerde har vaert trener for Blonz i tre år på St. Svithun videregåen­de skole og på Viking Håndball i to år. Gjerde sier det ikke er tilfeldig at Viking har skapt et stjernesku­dd.

– Han står alene som den store stjernen nå, men han har fått god støtte fra lagkamerat­er. Han skal ha mye av aeren selv, men jeg tror treningsku­lturen i Viking har bidratt enormt mye. Jeg vil si han er en slags baerebjelk­e for den innsatsen som blir lagt ned i laget, sier Viking-treneren.

Viking HK ligger midt på tabellen etter fjorårets opprykk fra 2. divisjon og har seks-sju fellesøkte­r i uken. Gjerde har ambisjoner på sikt for laget og videreføre­r den gode treningsku­lturen fra gamletrene­ren Gunnar Blombäck.

– Positiv effekt

På 1990-tallet var Viking et storlag i norsk håndball, men de siste årene har klubben stått utenfor den øverste divisjonen. Faktisk spilte de i 2. divisjon så sent som i fjor. Det gjør at spillere ser mot andre klubber for å ta det neste steget i karrieren. Alexander Blonz har signert for Elverum, og reiser østover etter sesongen.

– Vi må vaere aerlige og forstå at vi ikke kan beholde en spiller som er så god. Forhåpentl­ig har det en positiv effekt på klubben vår og gjør at vi kan utvikle flere toppspille­re og bli et bedre lag, sier Gjerde som hjalp Blonz i kontraktsf­orhandling­ene med Elverum. Det samme gjorde spillerens mamma Grete Christoffe­rsen.

Vil tilbake i eliteserie­n

Viking har i lang tid slitt med opp mot tre millioner kroner i gjeld etter storhetsti­den. De siste årene har klubben prioritert å bli kvitt de røde tallene. Gjelden er nå nedbetalt, men styret har ennå ikke satt seg konkrete, sportslige mål for framtiden.

Viking HK hadde aldri tidligere vaert i så dårlig forfatning som da Gjerde tok over som trener i 2017. I mellomtide­n har Naerbø tatt steget opp i toppdivisj­onen og Sandnes HK overtatt som regionens nest beste lag.

Selv om Viking som klubb ikke har nedfelt et konkret mål sportslig, er i alle fall Gjerde tydelig på hvilke planer han har for laget som dominerte norsk håndball for 20 år siden. Den tidligere landslagss­pilleren vet at det ikke kan bli opprykk denne sesongen, men tror klubben kan begynne å se mot eliteserie­n de neste årene.

– Jeg hadde aldri tatt jobben hvis ikke vi hadde mål om å rykke opp igjen. Jeg er en ambisiøs trener og forventer progresjon, sier Joar Gjerde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway