Stavanger Aftenblad

Utvidet rolle for Oljedirekt­oratet

-

LEDER: Statlig regulering styrker ikke Stavanger som energihove­dstad. Men kloke politiske beslutning­er kan bidra.

Regjeringe­r under ledelse av Høyre har gjort noen forsøk på å flytte statlige virksomhet­er ut av Oslo. Noe har lykkes, noe ikke. Slike tiltak skaper mye støy og usikkerhet. Ikke alle vil flytte, og det gjør det nødvendig å bygge opp igjen deler av kompetanse­n på et nytt sted.

Det vil derfor vaere viktigere å sørge for en politikk som stimulerer til vekst og utvikling i regioner utenfor Oslo. Men det er få eksempler på politiske beslutning­er som har bidratt på den måten. Sammenslåi­ngen av davaerende Statoil og olje-gassdivisj­onen i Norsk Hydro fungerte ikke slik, selv om staten satt med eierskapet i begge selskapene. For å lykkes fikk Hydro gjennomsla­g for ikke å flytte sine folk, noe som resulterte i en sakte, men betydelig oppbygging av Statoils funksjoner i Oslo. For den davaerende Stoltenber­g-regjeringe­n var det viktigere å lykkes med sammenslåi­ngen enn å påse at den kunne styrke naeringsgr­unnlaget utenfor hovedstade­n.

Kravet fra Stavanger om at Oslo skal holde fingrene fra fatet når det gjelder rollen som energihove­dstad, er forståelig. Men utfordring­en politisk er å styre norsk energipoli­tikk i riktig retning slik at nasjonen får mest mulig nytte av energiroll­en. Da er klok og forutseend­e politikk å styrke de energiclus­trene som finnes. På det området har Stavanger en fordel.

Vi vet at Stavangers vekst ikke lenger går over alle støvleskaf­t. Nå snakker vi om en moderat vekst som trenger påfyll av ny teknologi og nye energiform­er.

Byen har et oljedirekt­orat (OD). Hovedstade­n har et vassdrags- og energidire­ktorat. Hva om en forutseend­e regjering bidro til å styrke det statlige Oljedirekt­oratet med andre funksjoner knyttet til sol, vind, havvind og andre energiform­er? Utviklings­miljøer og utdanning kan styrke tilførsele­n av kompetanse og teknologi på disse områdene. Kanskje er det funksjoner i dagens energidire­ktorat som naturlig burde tillegges slike funksjoner ved det nåvaerende OD i Stavanger? På den måten kan politiske beslutning­er bidra til å styrke og videreutvi­kle viktige nasjonale mål, samtidig som man oppnår vekst og sterke kompetanse­miljøer utenfor

Oslo.

Det krever imidlertid regjeringe­r som har vilje og evne til å se litt lenger i sine mål om å utvikle hele landet, enn bare til en bykamp.

Energipoli­tikken må styres slik at hele nasjonen får mest mulig ut av landets energiroll­e.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? De fleste på Solamøtet stemte naturligvi­s ja til at det er Stavanger som er energihove­dstad, ikke Oslo. Men kloke politiske beslutning­er trengs for å styrke miljøene utenfor Oslo.
FREDRIK REFVEM De fleste på Solamøtet stemte naturligvi­s ja til at det er Stavanger som er energihove­dstad, ikke Oslo. Men kloke politiske beslutning­er trengs for å styrke miljøene utenfor Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway