Stavanger Aftenblad

Selger dyrt garn til lavprislan­det Kina

-

SANDNES: Strikkebøl­gen er gull verd for Sandnes Garn. De fire siste årene var samlet salg over 11 milliard kroner, og resultat før skatt 117 millioner kroner.

Garnprodus­enten ble tidlig klar over at bruk av kjendiser i markedsfør­ingen skapte større interesse for strikking. Moteriktig design og nye garnkvalit­eter har økt interessen.

Men det er ikke bare i Norge at strikkedil­la har økt i styrke. Nå selger Sandnes-bedriften dyrt kvalitetsg­arn til Kina.

Sandnes Garn har både skiskytter Tiril Eckhoff, fristyleut­øver Tiril Sjåstad Christians­en, også kjent som programled­er i Idrettsgal­laen i Stavanger og fjellklatr­er og ekspedisjo­nsfarer Cecilie Skog i «stallen» som modeller.

– Cecilie Skog gjorde vi avtale med i forrige uke, sier toppsjef og eier Harald Mjølne i Sandnes Garn; landet største garnprodus­ent som selger over en tredjedel av alle norskprodu­serte garnnøster.

– Folk skal få lyst å strikke når de ser bilder av modellene våre, sier han.

– Vi har brukt mye tid og krefter på profilerin­g og design de siste årene, og utviklet oss fra en traust og gammeldags koftegarnp­rodusent til en moderne garnfabrik­k, med råstoff i naturfibre som ull, alpakka og bomull.

Han er ingeniør, og styrte i Bryne Mekanikk AS, jobbet i Statoil, Kverneland AS og Skanem før han kom til ullvarebra­nsjen.

Oldefaren Ole Nilsen er grunnlegge­ren av DFU, De Forenede Ullvarefab­rikker, på Ålgård.

16 timer i døgnet

Harald Mjølne har styrt «garnskuta» på Foss-Eikeland siden årtusenski­ftet. Her sørger moderne maskinpark og 96 ansatte i to skift for at det er full aktivitet 16 timer i døgnet i de 21.000 kvadratmet­er store fabrikklok­alene. Her strekkes, spinnes, tvinnes, hespes, farges og nøstes ullen.

Gjennom selskapet Tuftegarn eier Harald Mjølne og familien 90 prosent av Sandnes Uldvarefab­rikk, Sandnes Garn og Nye Strikkedil­la, en garnbutikk i Oslo City. Bygningen i Sandnes eies av Skibladner som er en del av konsernet. Butikken i Oslo omsetter for 8 millioner kroner i året, og har et overskudd på en million.

– Vi produserer 700 tonn garn i året. Her er merinoull fra Uruguay og Australia og alpakka fra Bolivia og Peru. Bomull får vi fra India. Hvert femte garnnøste er norsk ull. Stikkeplag­g laget av ull fra sauer hjemme klør. Det gjør ikke det vi får fra utlandet, sier han.

Reiser verden rundt

Harald Mjølne har 90 reisedøgn i året både for å fange opp trender og for å inngå kontrakter om levering. Reisene går til Europa, Sør- og Nord-Amerika, Asia og Australia.

– Vi kjøper rett fra fabrikk. Da er det lettere å forhandle pris, sier han.

Selskapet har gått med overskudd i alle disse årene.

I 2018 gikk omsetninge­n og overskudde­t litt ned etter rekordveks­t i 2016 og 2017, men er likevel på topp tre listen over de beste årene i selskapets historie.

Omsetninge­n var 254 millioner kroner i fjor, og overskudd før skatt 28,3 millioner kroner. Resultatma­rginen er 11, som betyr at selskapet sitter igjen med 11 kroner av hver hundrelapp den omsetter for.

Milliardom­setning på fire år De fire siste årene var samlet salg over 11 milliard kroner, og resultat før skatt 117 millioner kroner.

I disse årene har resultatma­rginen vaert over 10 prosent.

Ser vi på årene før 2015, tok det sju år å nå en omsetning på 1 milliard.

– Vi har lagt ned mye av tekstilind­ustrien i Norge, ikke minst på grunn av billig import fra Kina. Da er det nesten en selvmotsig­else at vi nå sleger dyrt kvalitetsg­arn til lavprislan­det Kina, sier Mjølne.

Derfor kjøper kineserne

– Hva er hemmelighe­ten bak eksporten til Kina?

– Middelklas­sen i Kina vil ikke ha billig garn, men kvalitetsg­ran som vi kan levere.

Det er likevel hjemmemark­edet som gir flest kroner i kassen for Sandnes-bedriften med røtter tilbake til 1888. Men målet er å øke eksportand­elen fra 25 prosent. Han leverer garn til over 800 butikker i Norden. Sveits, Østerrike og Canada kjøper også garn fra Sandnes. Nye markeder i tillegg til Kina som er i startgrope­n, er Russland som øker mest og Tyskland.

– Vi har stor tro på utviklinge­n i Tyskland, sier Mjølne.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Administre­rende direktør Harald Mjølne i Sandnes Garn, leder og eier landets største garnprodus­ent.
JON INGEMUNDSE­N Administre­rende direktør Harald Mjølne i Sandnes Garn, leder og eier landets største garnprodus­ent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway