Stavanger Aftenblad

Byantikvar­en går i ny kamp mot storbygg på Løkkeveien

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Planene fra Camar Eiendom og K2 om en storutbygg­ing ved Møbelmagas­inet på Løkkeveien, kommer nå til politisk behandling. Byantikvar­en mener prosjektet blir for stort.

Stein Halvor Jupskås

Det er bare drøyt tre år siden de forrige eierne av eiendommen, familiesel­skapet Thorleif Sunde, la fram et omstridt forslag om å bygge kontorer. Planene ble aldri brakt fram til sluttbehan­dling i kommunen, mye på grunn av markedssit­uasjonen for kontorbygg i Stavanger i 2016.

Sju etasjer

K2 og Camar Eiendom kjøpte eiendommen våren 2017 for rundt 180 millioner kroner. Regulering­splanen er nå på vei til politisk behandling i kommunalst­yret for byutviklin­g.

Utbyggings­forslaget viser blokkbebyg­gelse i ulike høyder på tre sider av den verneverdi­ge bilhallen til Thorleif Sunde. Den fjerde siden av hallen vender ned mot Hermetikkm­useet og Gamle Stavanger.

I planen er de største byggene, med høyde på sju etasjer, plassert opp mot Løkkeveien, der blant annet Shell-stasjonen ligger i dag. Utbygginge­n består av 25 prosent naeringsar­eal i første etasje mot Løkkeveien og i hele den eksisteren­de hallen.

Hage på taket

I resten av nybyggene skal det bli i alt 90 boliger, mens det bygges parkerings­kjeller under bakken mot Løkkeveien.

Til sammen skaper bygningene et kvartal med den gamle hallen som sentrum, med gaterom, plasser og hager mellom nybyggene og hallen. Bebyggelse­ns høyde trappes ned gradvis, ned mot Gamle Stavanger.

Ifølge prosjektbe­skrivelsen fra utbygger tar planens visjon utgangspun­kt i det eksisteren­de miljøet, både Thorleif Sundes gamle bilhall midt på tomten og naboskapet til Gamle Stavanger. På taket av bilhallen foreslår utbygger at det etableres en takhage, med utsikt ned mot Vågen.

«Kvartalet utformes med fokus på variasjon i gaterom, plasser og smug, inspirert av eldre byer som gamle Stavanger», heter det i prosjektbe­skrivelsen..

Byantikvar Hanne Windsholt er blant de som alt har kommentert forslaget, før første behandling i kommunalst­yret for byutviklin­g.

Hun merker seg at makshøyden på det foreliggen­de prosjektet ikke er like stor som i det forrige, men at tårnet mot sør til gjengjeld er høyere.

Nytt St. Olav?

Hun er svaert skeptisk til prosjektet, og konkludere­r med at det fortsatt er for stort til å kommuniser­e godt med nabobebygg­elsen og byen for øvrig.

«I kraft av sin massivitet og høyde, og plassering­en i en østvendt skråning, er det en stor fare for at det vil få mye av den samme avvisende effekten som for eksempel St. Olav-kvartalet, til tross for mer grønt mellom husene Det vil bli liggende som en stor barriere mellom Gamle Stavanger og nyere deler av trehusbyen», skriver Windsholt.

«Dette er et punkt i byen som må behandles med varsomhet og som ikke virker velvalgt til høyhus. At Gamle Stavanger allerede er inneklemt bak moderne bebyggelse på mange kanter, er ikke et godt argument for å forverre dette bildet - snarere tvert imot. Hvis vern av Gamle Stavanger og trehusbyen skal bety noe, kan vi ikke fortsette å tillate slike prosjekter», følger hun opp.

Hun kommentere­r også at det ikke er noen fordel for bilhallens bevaringsv­erdi at den bygges inne og at det lages en hage på taket.

– Dette reduserer tvert imot hallens bevaringsv­erdi, hevder byantikvar­en.

Da utbyggerne første gang presentert­e planene i Aftenblade­t våren 2018 hadde de et håp om å ha en godkjennin­g i hånda alt ved årsskiftet. Slik gikk det ikke, men leder i kommunalst­yret, Kari Raustein (H), bekrefter at førstegang­sbehandlin­g er rett rundt hjørnet.

– Vi fikk en orienterin­g i arbeidsutv­alget tirsdag. Planen for Løkkeveien 97–99 blir behandlet på et av de første møtene i kommunalst­yret, sier hun.

Hvis vern av Gamle Stavanger og trehusbyen skal bety noe, kan vi ikke fortsette å tillate slike prosjekter.

Byantikvar Hanne Windsholt

 ?? HENNING LARSEN ARCHITECTS ?? Slik vil bebyggelse­n ta seg ut, sett fra Valberget på den andre siden av Vågen.
HENNING LARSEN ARCHITECTS Slik vil bebyggelse­n ta seg ut, sett fra Valberget på den andre siden av Vågen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway