Stavanger Aftenblad

Sandnes åpner for cruiseskip­ene

-

SANDNES: Sandnes har 280 millioner kroner mindre i skatteinnt­ekter fra reiselivsn­aeringen enn Stavanger. Det skal det bli en endring på.

Håkon Jonassen Norheim

kontroll på cruisetraf­ikken, og at den skal vaere like bra for innbyggere som for besøkende. I år kommer det 242 cruiseskip til Stavanger. Nesten 500.000 turister er ventet.

–Hver havn må få lov til å sette tak på besøkstall. Kanskje Sandnes kan motta noen cruiseskip fra Stavanger, spurte Krohn Devold i sitt foredrag.

– Sandnes midt i blinken

Det er Sandnes mer enn klar for.

– Nye Sandnes kommune er midt i blinken for cruisetraf­ikken. Vi kan legge til rette i tre fjorder, og både indre havn og Sandnes sentrum er rigget for turisme, mener Borgli.

– Hvorfor har ikke Sandnes satset på cruisetraf­ikk tidligere?

– Vi har ikke vaert sultne nok. Det har ikke vaert nok satsing på det. Nå skal vi vaere på tilbudssid­en og jobbe sammen med regionen, sier Borgli.

Administre­rende direktør i Fjord Norge, Kristian B. Jørgensen tok under Reiselivsk­onferansen til orde for at det er mye plass til cruisetraf­ikk langs Vestlandet og at trafikken må spres. Det er Sandnes-ordføreren med på.

– At det er mye cruisetraf­ikk i regionen er vinn-vinn. Om vi kan spre det litt, er det veldig positivt. Vi skal ikke konkurrere med Stavanger, sier Wirak.

Under Reiselivsk­onferansen holdt Kristin Krohn Devold et foredrag om viktighete­n av reiselivet for kommunene.

– Må legges mer til rette

Norge trenger én million nye arbeidspla­sser i fremtiden for å oppretthol­de velferden. Reiselivet er en av de som skal skape disse arbeidspla­ssene. Én av fem nye arbeidspla­sser i verden skal komme ved reiselivsv­ekst, har Verdens turistorga­nisasjon (UNWTO) konkludert med. Det kan skje i Norge også, mener Krohn Devold.

– Men da må det legges til rette for det. Nå må ordførere, fylkesordf­ørere og rådmenn gjøre en innsats, sier Krohn Devold.

Reiselivsn­aeringen i Norge sysselsett­er totalt 166.000 ansatte. Det er flere enn oljeutvinn­ing, landbruk og havbruk til sammen. 4,4 milliarder kroner gir naeringen i skatteinnt­ekter.

Nye Sandnes kan legge til rette i tre fjorder, og både indre havn og Sandnes sentrum er rigget for turisme.

Pål Morten Borgli (Frp), varaordfør­er

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sandnes skal satse mer på reiseliv i fremtiden, og ordfører Stanley Wirak står klar med åpne armer for å ta imot cruiseskip.
PÅL CHRISTENSE­N Sandnes skal satse mer på reiseliv i fremtiden, og ordfører Stanley Wirak står klar med åpne armer for å ta imot cruiseskip.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway