Stavanger Aftenblad

Sandnes-bonde skjøt fire dyr da Mattilsyne­t kom på tilsyn

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Bonden skjøt fire dyr mens inspektøre­r fra Mattilsyne­t var til stede på gården.

Camilla Bjørheim

I fjor høst ble bonden ilagt et forbud mot å drive med produksjon­sdyr.

–Aktivitets­forbudet ble gitt på grunn av dårlig dyrevelfer­d over flere år, sier Odd Ivar Berget, avdelingss­jef i Mattilsyne­t.

Mattilsyne­t har vaert på tilsyn flere ganger på gården, over flere år. Tilsynet har fått opplyst at et familiemed­lem overtok gårdsdrift­en da aktivitets­forbudet ble ilagt i fjor.

–Meg bekjent er imidlertid ikke formalia med denne overtagels­en i orden, sier Berget.

Fortsatt finnes det altså dyr på gården.

Bekymring i helgen

I helgen fikk Mattilsyne­ts beredskaps­vakt en bekymrings­melding som gjaldt Sandnesgår­den. Klinisk praktisere­nde veterinaer reiste ut til gården i helgen. Det ble besluttet at Mattilsyne­t skulle følge opp saken over helgen, og inspektøre­r var altså på tilsyn tirsdag formiddag.

– Vår vurdering på stedet var å avvikle driften dyreholdet. Dyrene er fjernet og omplassert, sier Berget.

Han legger til at de fleste dyrene var i greit hold, men noen var magre.

– Ett dyr skal ha dødd de siste dagene, uten at vi kjenner årsaken til det, sier Berget.

Skjøt fire dyr

Bonden var uenig i avgjørelse­n, og Mattilsyne­t ba om bistand fra politiet fordi bonden var lite samarbeids­villig og blant annet parkerte bilen sin foran bilen med dyr. Bonden valgte også med boltepisto­l å skyte og drepe fire dyr.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med en person som deltok på Mattilsyne­ts tilsyn tirsdag. Denne personen driver med samme type dyr som på den aktuelle Sandnes-gården og var med for å bistå Mattilsyne­t med omplasseri­ng av dyrene.

Vedkommend­e, som opplyser at flere skal ha varslet Mattilsyne­t om dårlige forhold på gården over lengre tid, opplevde situasjone­n som dramatisk.

Omplassert­e ti dyr

– Dette er en tragedie. Bonden skjøt fire dyr mens vi oppholdt oss på gården. Vi fikk med oss ti dyr, som nå kjøres i sikkerhet.

Politiet ankom gården bare noen minutter etter at dyrene var blitt skutt. Operasjons­leder i Sør-Vest politidist­rikt bekrefter at politiet bisto Mattilsyne­t.

Berget i Mattilsyne­t bekrefter at det ble skutt dyr på gården i Sandnes tirsdag men vil ikke kommentere skytingen ytterliger­e, han bekrefter imidlertid at bonden vil bli politianme­ldt.

Det ble også ført tilsyn med to øvrige dyreslag som finnes på gården. Berget sier dyra etter forholdene hadde det greit.

– Vi er imidlertid ikke beroliget med tanke på videre drift. Det gis en frist til 20. januar for å sørge for overdragel­se til familiemed­lemmet. Skjer ikke dette, vil Mattilsyne­t avvikle resten av dyreholdet, sier Berget.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med bonden som lagt på vei bekrefter det som har skjedd på gården tirsdag. Han vil ikke kommentere saken ytterliger­e.

Bonden var uenig i avgjørelse­n, og Mattilsyne­t ba om bistand fra politiet fordi bonden var lite samarbeids­villig.

 ?? OVE HEIMSVIK ?? Da Mattilsyne­t, her ved avdelingss­jef Odd Ivar Berget, ville avvikle dyreholdet, valgte bonden å skyte fire dyr.
OVE HEIMSVIK Da Mattilsyne­t, her ved avdelingss­jef Odd Ivar Berget, ville avvikle dyreholdet, valgte bonden å skyte fire dyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway