Stavanger Aftenblad

Minister med klar Sola-melding etter velt

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Piloter under tidspress brøt prosedyrer da redningshe­likopteret veltet. Nå får staben på Sola klar beskjed fra regjeringe­n om sikkerhet. Nok en gang.

Geir Søndeland

I ulykkesrap­porten etter helikopter­velten på Sola i 2017 trekker Statens havarikomm­isjon for Forsvaret (SHF) frem blant annet ambisiøse fremdrifts­planer over tid og vedvarende høyt tidspress «for alle berørte parter».

Det trekkes også linjer til Stortinget, som prioritere fremdrift foran kostnad og kvalitet.

Innfasinge­n av AW101 er organisert i prosjektet NAWSARH på Sola. Justis- og beredskaps­departemen­tet har avstengt Aftenblade­ts mulighet til å intervjue prosjektle­delsen, og varer på e-post via kommunikas­jonsavdeli­ngen.

Justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (Frp) skriver i en e-post at han har forståelse for at krav om fremdrift oppleves forskjelli­g blant de involverte i prosjektet.

– Men fremdrift kan aldri gå på bekostning av hensynet til flysikkerh­et. Det har blitt understrek­et av departemen­tet i flere sammenheng­er ovenfor prosjektle­der og de andre sentralt involverte i anskaffels­en av nye helikoptre­ne, skriver han.

– Det har fra departemen­tets side heller aldri blitt gitt restriksjo­ner på den treningen som måtte gjennomfør­es for å nå kvalitetsm­ålene, skriver Wara.

Ifølge rapporten hadde pilotene fått feil opplaering av leverandør­en. Rotorene ble akselerert med to motorer samtidig, noe man ifølge Sitre ikke skal gjøre.

«Kreftene fra hovedrotor­en og halerotore­n var da tilstrekke­lige til å velte helikopter­et», heter det i rapporten, som også oppgir at opplaering­en var godkjent av Norge.

Wara lover at rapporten vil bli tatt på største alvor og at regjeringe­n vil følge opp de 12 forbedring­spunktene.

– Vi får med det nye AW101 et av verdens beste redningshe­likoptre, spesielt tilpasset norske forhold. Dette vil bli et av de største løftene vi har gjort innen samfunnssi­kkerhet og beredskap. Tross forsinkels­e i prosjektet, holder vi oss innenfor kostnadsra­mmen, skriver han.

 ?? ØRN E. BORGEN, NTB SCANPIX ?? Tor Mikkel Wara (Frp) er ansvarlig i regjeringe­n for de nye redningshe­likoptrene.
ØRN E. BORGEN, NTB SCANPIX Tor Mikkel Wara (Frp) er ansvarlig i regjeringe­n for de nye redningshe­likoptrene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway