Stavanger Aftenblad

Flertallet blant biskopene vil ha Helge S. Gaard som ny kollega

-

BISPEVALG: 8 av 12 biskoper har Karmøypros­ten Helge S. Gaard som førstevalg til jobben som ny biskop i Stavanger.

Pernille Filippa Pettersen

– Hva betyr det for deg å ha størst støtte blant biskopene?

– Jeg blir først og fremst veldig glad, fordi det viser at de har tillit til meg.

Stemmegivn­ingen

De 12 biskopenes stemmegivn­ing er som følger: y Prost Helge S. Gaard fikk 8 førstestem­mer, 3 andrestemm­er og 1 tredjestem­me. y Domprost Anne Lise Ådnøy fikk 4 førstestem­mer, 6 andrestemm­er og 2 tredjestem­mer. y Sokneprest Haakon Kessel fikk ingen førstestem­mer, 3 andrestemm­er og 9 tredjestem­mer.

Ivar Braut ble vigslet som biskop i Stavanger bispedømme i 2017, men grunnet helseprobl­emer besluttet han å gå av i august 2018. Dette er bakgrunnen for at ny biskop skal tilsettes.

I slutten av oktober offentligg­jorde bispedømme­rådet de fem som var aktuelle som Ivar Brauts etterfølge­r. Kandidaten­e var Helge S. Gaard, Anne Lise Ådnøy, Haakon Kessel, Marta Botne og Alf Petter Bu Hagesaethe­r.

Etter avstemning­srunden november 2018 - januar 2019, stod Gaard, Ådnøy og Kessel igjen.

Bispedømme­rådet i Stavanger vedtok 10. januar at rådet ønsker Helge S. Gaard som biskop. Rådet prioritert­e Haakon Kessel på andreplass og Anne Lise Ådnøy på tredje.

Kandidaten­e y Helge Sylfest Gaard har vaert prost i Karmøy siden 2006. Han har vaert sokneprest i Avaldsnes, kapellan i Tysvaer og Det norske misjonssel­skaps (NMS) representa­nt på Madagaskar, samt misjonspre­st, laerer og rektor på bibel- og presteskol­e på Madagaskar. Han har vaert styreleder for Stiftelsen Kirkens Familiever­n og er leder i NMSs landsstyre. y Haakon Kessel har vaert sokneprest i Raege menighet siden 2013.Han har vaert lektor på skoleskipe­t Gann, og utsending og prest i Japan for NMS i tre omganger på 80-, 90- og 2000-tallet. Han er også timelaerer på VID vitenskape­lige høgskole. Kessel er nemndmedle­m i UNE og har vaert nestleder i utvalg for oppvekst i Sola kommune. y Anne Lise Ådnøy har vaert domprost i Stavanger siden 2011. Nå er hun konstituer­t biskop. Hun har vaert sokneprest i St. Petri i Stavanger, ungdomspre­st/kapellan i Hundvåg og sokneprest i Edøy, Ytre Nordmøre prosti.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway