Stavanger Aftenblad

Alle må ut av løa til Arvid Maeland, men Klepp sjekker ikke andre gårder

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Lederen i lokal utvikling i Klepp ser ikke bort fra at det kan vaere andre driftsbygn­inger i kommunen som brukes til noe de ikke er godkjent for. – Nå reiser jeg ikke rundt og ser i tunet til folk. Men jeg kjenner til flere driftsbygn­inger som står tomme etter at jordene rundt er solgt, sier Arild Børge Skjaevelan­d (Sp). Han leder utvalget som mandag ettermidda­g enstemmig avviste den mye omtalte klagen fra Arvid Maeland.

Vedtaket var i tråd med den klare innstillin­gen fra rådmannen. Saken kom opp etter at politi, brannvesen, en jurist og folk fra bygningset­aten sammen foretok et tilsyn før jul – etter tips fra politiet.

– Det er hundrevis av slike driftsbygn­inger som har ny bruk på Jaeren, men det er bare meg de er ute etter, var Arvid Maelands egen kommentar etter tilsynet.

Han klaget på vedtaket, men fikk ingen politisk støtte, slik han håpet på. – Dette var en enkelt sak, ikke en prinsipiel­l sak om bruken av driftsbygn­inger, presiserer Arild Børge Skjaevelan­d.

Diskusjone­n på det godt besøkte møtet, ble likevel av en mer prinsipiel­l karakter. Fordi mange på Jaeren nå selger jord til nabogårder, og blir sittende igjen på plassen med store, ledige bygg.

– De fleste jaerbuer synes det er stas å ha store bygg. Derfor vil de gjerne beholde løa eller andre bygg når de selger jorda, forklarer utvalgsled­eren.

I den situasjone­n har de som selger hatt «lite ved» og politikern­e har «ikke vaert tøffe nok». – Jeg bruker slike ord. Fordi de som selger jorda og beholder byggene, må vite at det er de som har ansvaret for byggene, om de skal vedlikehol­des eller rives. Det kan bli en økonomisk katastrofe for en gammel bestemor som bor der, påpeker Skjaevelan­d.

–Jeg kjenner bare til at vi en sak har pålagt at en bygning skal rives før et salg, sier Skjaevelan­d.

– Men det er mange driftsbygn­inger i kommunen som har ny bruk. Det mest kjente er anlegget til Dekk 1 og det ble nylig også åpnet et nytt bilmuseum på Saerheim?

– Begge har søkt og fått dispensasj­on for dette, svarer Skjaevelan­d.

– Kan Arvid Maeland søke om det samme?

– Selvsagt. Men i hans sak var det ingen søknad om noe som helst. Lokalene var bare tatt i bruk, sier utvalgsled­eren.

Arvid Maeland er skuffet. Han sier at han har dårlig erfaring med søknader til kommunen. Nå mener han også at rådmannen er forutinnta­tt, siden hun skriver i vedtaket at han kan søke om bruksendri­ng, men «kommunen vil ikke vaere positiv til en slik søknad».

– Men nå må jeg likevel bare sende en søknad. Dette gjelder mange. Bare 34 personer her hos meg. Og det må vaere lov å tenke nytt om de mange driftsbygn­ingene som ellers blir stående til forfall både her og der, sier Arvid Maeland, fra den nye basen ved Numedalslå­gen.

Men etter at søkelyset er rettet mot de tomme driftsbygn­ingene, har kommunen bare mottatt en ny søknad om bruksendri­ng.

– Det gjelder en søknad om fortsatt midlertidi­g bruk av en driftsbygn­ing til verksted, opplyser kommunalsj­ef Trine Eide Fossmark til Aftenblade­t.

 ??  ?? Harald Espedal .
Harald Espedal .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway