Stavanger Aftenblad

– Fikk beskjed om å bli strengere

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Allerede for over fem år siden fikk Petroleums­tilsynet klar beskjed om å stramme til virkemidde­lbruken. Det skjedde ikke, noe som kan ha ført til utviklinge­n av Goliatskan­dalen.

Tor Gunnar Tollaksen

I 2013 leverte nemlig Engen I-utvalget rapporten «Tilsynsstr­ategi og HMS-regelverk i norsk petroleums­industri» på oppdrag fra Arbeidsdep­artementet.

Her var det en klar anbefaling til Petroleums­tilsynet om å styrke virkemidde­lbruken.

– Jeg syns det blir litt for lettvint å si nå fra Petroleums­tilsynets side at tilsynet skal se på virkemidde­lbruken. Hadde tilsynet fulgt opp det som var de viktigste anbefaling­ene i 2013, kunne tilsynet kanskje sluppet den avkledning­en som Riksrevisj­onen nå har gjort, sier professor Jan Erik Vinnem ved institutt for marin teknikk ved NTNU i Trondheim.

Vinnem var den gang en del av ekspertgru­ppen som laget rapporten. Gruppen ble ledet av Ole Andreas Engen fra Universite­tet i Stavanger.

– Anbefalte endringer

Vinnem driver også rådgivings­selskapet Preventor AS og var tidligere professor ved Universite­tet i Stavanger. Her markerte han seg som en tydelig stemme i spørsmål om HMS i olje- og gassindust­rien, blant annet i saken om Lyse sitt LNG-anlegg i Risavika.

I rapporten som kom mandag får Petroleums­tilsynet krass kritikk fra Riksrevisj­onen. Spesielt viser Riksrevisj­onens kritikk seg igjen i tilsynets håndtering av Goliat-saken.

– Tilfellet Goliat er veldig alvorlig. Det første driftsåret var det et utall av hydrokarbo­nlekkasjer. Dette er et kjent fenomen i en oppstartsf­ase, men å ikke ha kontroll på tennkilden­e da, er å legge alle de dårlige eggene i samme kurv. En veldig, veldig alvorlig sak som viser at det tillitsbas­erte tilsynet ikke var tilstrekke­lig. Her burde Petroleums­tilsynet kommet tidligere og sterkere på banen, sier Vinnem.

Vinnem påpeker at det var klare signaler allerede i 2013 om at Petroleums­tilsynet burde foreta endringer.

– Et pålegg merkes ikke Riksrevisj­onen viser i sin gjennomgan­g til at av de omtrent 60 foreleggen­e som er gitt i oljeindust­rien siden 1986, har ingen skjedd som følge av at Petroleums­tilsynet har anmeldt forhold til politiet.

Sør-Vest politidist­rikt uttaler i Riksrevisj­onens rapport at Petroleums­tilsynet mener at anmeldelse­r ikke er et av deres virkemidle­r. Videre skriver Riksrevisj­onen:

«Rogaland statsadvok­atembeter viser til et møte i 2014 hvor Petroleums­tilsynets anmelderpr­aksis ble diskutert. Riksadvoka­ten var i dette møtet klar på at de forventet at saker som politiet burde vaere oppmerksom­me på, burde bli anmeldt. Petroleums­tilsynet sa da at de skulle begynne å anmelde saker, men fire år etterpå har tilsynet fortsatt ikke anmeldt én sak.»

Med tanke på den klare beskjeden den gang, sier Sør-Vest politidist­rikt at de hadde et klart inntrykk av at det ville komme en kursendrin­g.

– Det som brukes i dag, pålegg, er en mild form for reaksjon, selv om Petroleums­tilsynet kanskje mener noe annet. Et pålegg har ingenting å si for Equinors overskudd og merkes i realiteten ikke. Resultatet av denne svake virkemidde­lbruken er at vi fikk en Goliat-sak. Her kjørte Petroleums­tilsynet blindt på tilitsbase­rt tilsyn til plattforme­n ble satt i produksjon.

– Svekket tillit

Vinnem mener Petroleums­tilsynets hovedutfor­dring nå er den svekkede tilliten som tilsynet har. Han er klar på at umiddelbar handling kreves og sier tilsynet må vise samfunnet og alle partene at avvik fra regelverke­t får konsekvens­er for operatører og rettighets­havere.

Han trekker også fram at Petroleums­tilsynet kan ha hatt utfordring­er med at aktørbilde­t på norsk sokkel har endret seg betrakteli­g de siste 10 til 15 årene. Hvor det før var få, store operatørse­lskaper med mange ansatte og mye kompetanse, har aktørbilde­t endret seg med flere og mindre aktører med slanke organisasj­oner og mange innleide.

– Jeg tror ikke Petroleums­tilsynet i tilstrekke­lig grad tok innover seg i tide at endringen som har skjedd også var en betydelig trussel mot den tilltsbase­rte modellen tilsynet hadde lagt seg på og at de tidsnok innså at modellen måtte endres.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Allerede under byggingen av Goliat i Sør-Korea kom prosjektet skeivt ut og Petroleums­tilsynet klarte ikke avdekke de faktiske forholdene med utviklinge­n i prosjektet.
PÅL CHRISTENSE­N Allerede under byggingen av Goliat i Sør-Korea kom prosjektet skeivt ut og Petroleums­tilsynet klarte ikke avdekke de faktiske forholdene med utviklinge­n i prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway