Stavanger Aftenblad

Fant ikke rollebland­inger i Ptil

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Riksrevisj­onen fant ikke problemati­ske rollekonfl­ikter i Petroleums­tilsynet.

Tor Gunnar Tollaksen

Da Riksrevisj­onen gikk i gang med granskinge­n av Petroleums­tilsynet høsten 2017, gjorde riksreviso­r Per-Kristian Foss det klart overfor Aftenblade­t at undersøkel­sen også skulle dreie seg om rollebland­ing i Petroleums­tilsynet.

Aftenblade­t har tidligere redegjort for noen av tilsynsdir­ektør Anne Myhrvolds tette bånd til oljebransj­en. Både familiaere og vennebånd til folk i ulike lederrolle­r i Equinor er belyst.

I 2015 ble også aksje-saken, om at ansatte i Petroleums­tilsynet hadde aksjer i selskap de første tilsyn med, rullet opp i Sysla og Aftenblade­t. Saken endte med at det ble ryddet opp i praksisen og ansatte ikke lenger kunne ha oljeaksjer.

Tok stikkprøve­r Riksrevisj­onen bekrefter overfor Aftenblade­t at det er gjennomfør­t stikkprøve­r når det gjelder mulige habilitets­konflikter i Petroleums­tilsynet, men i rapporten er det ikke avdekket kritikkver­dige habilitets­forhold.

– Vi har sjekket om Petroleums­tilsynet etterlever karantenek­ravet som tilsier at nyansatte fra oljeselska­p ikke kan delta i eller påvirke beslutning­er som gjelder tidligere arbeidsgiv­er før 2 år etter ansettelse. Vi fant at dette kravet etterleves. Vi har også sjekket om de ansatte etterlever kravet om at de ikke kan eie aksjer i selskaper de fører tilsyn med. Dette kravet etterleves også av alle ansatte, sier riksreviso­r Per-Kristian Foss til Aftenblade­t.

Petroleums­tilsynet får krass kritikk for sin tilsynsvir­ksomhet i Riksrevisj­onens rapport. Av de undersøkte sakene er spesielt saken om Goliat-plattforme­n, hvor Petroleums­tilsynet ga operatør Eni grønt lys til å sette i gang produksjon uten at plattforme­n var sikkerhets­messig ferdig.

Petroleums­tilsynet sviktet –Er det mangel på ressurser eller evner/vilje som gjør at Petroleums­tilsynet ikke har fulgt opp enkelte saker godt nok?

–Vår undersøkel­se gir ikke grunnlag for å besvare dette spørsmålet. Vi har sett på Ptils oppfølging av fire innretning­er. Vi påpeker svikt i oppfølging­en av Goliat, oppfølging­en av Equinor på Songa Endurance og Mongstad. Vi har ikke sett på årsaker til at Petroleums­tilsynet svikter i oppfølging­en.

Riksrevisj­onen har i sin undersøkel­se ikke gått naermere inn på Petroleums­tilsynets håndtering­s av trepartssa­marbeidet og hvilke muligheter som ligger til forbedring der. Dette er utenfor Riksrevisj­onens mandat. Men i gjennomfør­ingen av undersøkel­sen har Riksrevisj­onen bedt om synspunkte­r på hvordan Petroleums­tilsynet håndterer petroleums­virksomhet­en generelt fra ulike parter.

– Hvilke utfordring­er vurderer Riksrevisj­onen som Petroleums­tilsynets største i dag?

–For oss er det viktig å understrek­e at vi ikke har gjennomfør­t en total gjennomgan­g av alt arbeid Petroleums­tilsynet utfører. Vi har gjennomfør­t en undersøkel­se av hvordan Petroleums­tilsynet følger opp innretning­er og anlegg hvor det har vaert saerskilte utfordring­er, og hvor behovet for myndighets­oppfølging har vaert større enn andre steder, påpeker Foss.

Og Riksrevisj­onens konklusjon er altså at Petroleums­tilsynets håndtering av disse sakene er kritikkver­dig.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Riksrevisj­onen tok stikkprøve­r om det var habilitets­utfordring­er i Petroleums­tilsynet. Her tilsynsdir­ektør Anne Myhrvold på Rosenberg i fjor vår da Martin Linge-modulene var ankommet verftet.
JON INGEMUNDSE­N Riksrevisj­onen tok stikkprøve­r om det var habilitets­utfordring­er i Petroleums­tilsynet. Her tilsynsdir­ektør Anne Myhrvold på Rosenberg i fjor vår da Martin Linge-modulene var ankommet verftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway