Stavanger Aftenblad

– Den drepte borgermest­eren gikk mot strømmen

- Simone Kamp Aftenblade­t/Politiken

POLEN: Søndag ble borgermest­eren i den polske byen Gdansk knivstukke­t, og mandag døde han av skadene han pådro seg. Pawel Adamowicz var kjent for å tale Polens konservati­ve regjering midt imot. Søndag kveld ble en av Polens mest kjente borgermest­ere, 53 år gamle Pawel Adamowicz fra Gdansk, knivstukke­t på scenen under et veldedig arrangemen­t. Attentatet tok sted i det Adamowicz skulle holde en takketale til frivillige som hadde hjulpet med å samle inn penger til flere polske sykehus for barn. Mandag døde Pawel Adamowicz av skadene han pådro seg.

Adamowicz var kjent for å stå i sterk kontrast til Polens konservati­ve regjering, og i 2018 fikk han stor anerkjenne­lse for å ha deltatt i Gdansks fjerde årlige Pride-parade.

Pawel Adamowicz’ familie kom til Polen fra Litauen som en av de mange familiene som flyttet til Gdansk etter andre verdenskri­g. På 1980-tallet studerte Adamowicz jus, og i 1988 var han med på å arrangere flere studentstr­eiker.

Han ble raskt politisk aktiv, og i 1990 ble han valgt inn i byrådet i Gdansk. I 1998 ble han første gang valgt til borgermest­er i byen. Ved sin død var han en blant Polens lengstsitt­ende borgermest­ere.

Sammen med sitt tidligere parti, Borgerplat­tformen, var Adamowicz sterk motstander av den sterkt konservati­ve regjeringe­n i landet. Her valgte Pawel Adamowicz å fortsette sitt politiske virke som partipolit­isk uavhengig, men hans tidligere parti støttet ham likevel under hans valgkamp i Gdansk, skriver britiske BBC.

Søke asyl

Adamowicz gjorde seg bemerket ved å komme med direkte oppfordrin­ger til flyktninge­r om å søke asyl i Polen. I dette arbeidet klarte han også å alliere seg med to andre borgermest­ere fra byene Wroclaw og Walbrzych. I november 2015 skrev de tre under på en samarbeids­avtale om åpenhet og flerkultur­ell dialog.

I 2016 fortalte Adamowicz den britiske avisa The Guardian at han var oppmerksom på at hans flyktningv­ennlige handlinger kunne koste ham jobben på grunn av «dumme, skremte mennesker».

– Men slik er det. Akkurat nå føler jeg at mine borgere har behov for meg. Jeg har to og et halvt år igjen som borgermest­er, og det er tid nok til å endre folks holdninger. Det er viktig at innflytels­esrike personer går i første rekke for å represente­re positive europeiske verdier, sa han til avisa, og tilføyde:

– Vi bør ta inn flyktninge­r. Polen er et fattig land, men ikke like fattig som Bulgaria eller Romania.

Ville hevne seg

I løpet av mandagen satte mange av Adamowicz’ politiske motstander­e ord på den tragiske begivenhet­en. Polens president, Andrzej Duda, har oppfordret folk til å stå sammen mot vold, uansett hva slags politisk standpunkt man har.

– Vi kunne ikke vinne, sa Polens helseminis­ter Lukasz Szumowski på den polske TV-kanalen TVN etter at legene hadde forsøkt å redde Adamowicz i fem timer, ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

Torturert

Nyhetsbyrå­et skriver videre at tv-bilder fra det veldedige arrangemen­tet viser en mann blant publikum som roper «Adamowicz er død», før han løper opp på scenen og knivstikke­r borgermest­eren flere ganger med en kniv. Tv-bildene viser også hvordan gjerningsp­ersonen beskylder borgermest­erens tidligere parti for å vaere ansvarlig for at han har sittet i fengsel, hvor han hevder å ha blitt torturert.

Den arresterte ble av lokale myndighete­r identifise­rt som en 27 år gammel mann som ble løslatt i desember etter å ha sonet en fengselsst­raff på fem og et halvt år for et forsøkt bankran. Tre andre ble mandag arrestert etter at de hadde oppfordret til drap på andre politikere.

Pawel Adamowicz etterlater seg en kone og to døtre på åtte og femten år.

I 2016 fortalte Adamowicz den britiske avisa The Guardian at han var oppmerksom på at hans flyktningv­ennlige handlinger kunne koste ham jobben på grunn av «dumme, skremte mennesker».

 ?? AGENCJA GAZETA ?? Pawel Adamowicz ble søndag knivstukke­t og drept da han talte under et veldedig arrangemen­t.
AGENCJA GAZETA Pawel Adamowicz ble søndag knivstukke­t og drept da han talte under et veldedig arrangemen­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway